Pátek, 26. dubna 2024

Na bežcov v lesíku pri Lučenci útočil dravý vták

Na bežcov v lesíku pri Lučenci útočil dravý vták

Na rekreačných bežcov, ktorí si chodia zabehať do lesíka za Lučencom, zaútočil v posledných týždňoch dravý vták. Napadol ich priamo pri behu. Podľa ich názoru to bol sokol lesný alebo myšiak hôrny. Ochranári prírody si to nevedia vysvetliť.

Dravec útočil pred niekoľkými dňami na dvoch bežcov z Lučenca, ale tým sa pred ním podarilo ujsť. Také šťastie však nemal 61-ročný dôchodca Imrich Domok z Veľkého Krtíša. Na nezvyčajného spoločníka, ktorý nad ním preletel asi dva metre, prvýkrát natrafil pred asi mesiacom, pri druhom stretnutí naňho vták zaútočil. ,,Nič som nepočul, len zrazu sa mi pri hlave objavil dravec. Preletel tesne vedľa mojej hlavy a drapákmi ma škrabol na temene a na čele, len dva centimetre od ľavého oka,\" hovorí Domok.

Keďže rany mu krvácali, vyhľadal lekársku pomoc. Mal šťastie, pretože dravec mu spôsobil len povrchové zranenia. Službukonajúci lekár na chirurgickom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Lučenci Juraj Mikušica konštatoval, že muž mal na hlave škrabance, no po ošetrení mohol opustiť nemocnicu. Pracovníčka Národného parku Muránska Planina Lucia Bobáková si takéto správanie dravého vtáka nevie vysvetliť. Tzv. denné dravce ako orly, sokoly či myšiaky sa takto nesprávajú. Jediným dravcom, ktorý pri ochrane hviezdisk dokáže zaútočiť, je sova. Reálne vysvetlenie na spomínané útoky dravcov neexistuje. Považujem to za absolútnu raritu,\" dodala Bobáková.

www.pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů