Pátek, 29. března 2024

Inspekce pochybení neodhalila, skládka nebezpečí neukrývá

Inspekce pochybení neodhalila, skládka nebezpečí neukrývá
Stará Ves Žádné pochybení neshledala inspekce životního prostředí při kontrole rekultivace skládky ve Staré Vsi na Přerovsku. Skládka komunálního odpadu je trnem v oku místním obyvatelům. Svůj nesouhlas s tím, aby při rekultivaci byly používány produkty přerovské chemičky, vyjádřilo více než sto lidí peticí.
\" Naše obavy pramení ze dvou důvodů. Jednak máme podezření, že se tam vozí odpad, který může být škodlivý. Klidnými nás však nenechává ani produkt z chemičky nazvaný Prestab, který se na skládku naváží. I když sám o sobě je asi neškodný, není vyloučené, že může časem reagovat. Nikdo totiž neví, co se v minulosti na skládku navezlo,\" řekla jedna z iniciátorek petice Marie Rozsypalová ze Staré Vsi. Ta se také domnívá, že financování rekultivace skládky je neprůhledné.
Odborníci z inspekce životního prostředí však došli ke zcela opačnému závěru. \" Kontrolou jsme nezjistili, že by na skládce byly použity jiné materiály než písek a Prestab. Ze stavebního deníku také vyplývá, že nebyly na stavbu přijímány jiné než uvedené materiály,\" sdělil pracovník České inspekce životního prostředí, oblastního inspektorátu v Olomouci. Skládka podle výsledku šetření nezpůsobuje ani kontaminaci vod a zamoření studní na okolních parcelách.
Starosta obce František Zanáška ( nez.) tvrdí, že obavy občanů jsou neopodstatněné. \" Všechny práce se provádějí na základě stavebního povolení. Stavbu realizuje odborná firma, která vyhrála výběrové řízení. Všichni odborníci, s nimiž jsme konzultovali použití výrobku Prestab, se vyjádřili k jeho nezávadnosti kladně,\" uvedl starosta Zanáška. Zároveň vysvětlil, že obec hradí rekultivaci dvaceti procenty a zbytek kryjí zdroje Státního fondu životního prostředí. Starosta tvrdí, že cílem vedení obce je, aby obyvatelé žili ve zdravém prostředí. Přesto si někteří občané stojí za svým a s tímto postupem nesouhlasí. Zástupci chemičky organizátorům petice oponují. \" Nejedná se o první skládku, jež se s pomocí našeho produktu rekultivuje. Prestab je látka běžně se vyskytující v přírodě,\" uvedl Milan Šamárek, mluvčí přerovské Prechezy. Prestab vzniká v chemičce jako vedlejší produkt při výrobě titanové běloby.
\" Prestab se používá na rekultivaci nebo právě při zabezpečení komunálních skládek. A to z toho důvodu, že jde o materiál nepropustný a nezávadný. O tom ostatně svědčí, že na takto rekultivované skládce roste tráva, keře a stromy. Hnízdí tam také poměrně vzácné druhy ptáků, které by si závadné místo určitě nevybraly,\" uzavřel Šamárek.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů