Pátek, 19. dubna 2024

ŠELMY: Odměna za hlavu myslivce

ŠELMY: Odměna za hlavu myslivce

Hnutí DUHA vyhlašuje odměnu 20 000 korun za informace, jež povedou k usvědčení pytlačícího myslivce, který ilegálně zastřelí vlka, rysa nebo medvěda. Zároveň vyhlašujeme veřejnou sbírku, která má pomoci zvýšit nabízenou částku. Pomůžete také Vy?

Zastřelili rysí mámu

Začátkem června někdo nedaleko hranice národního parku na Šumavě postřelil samici rysa. Po několika hodinách vykrvácela. Pitva ukázala, že před pár týdny se jí narodila tři koťata. Mláďata, opuštěná někde ve skrytu doupěte, musela během několika dnů umřít hlady.

Vyhubí rysy pytlačící myslivci?

Bohužel nejde o žádný ojedinělý případ. Odhaduje se, že za posledních dvacet let bylo u nás celkem ilegálně odstřeleno nejméně 500 těchto krásných kočkovitých šelem. Ze čtrnácti rysů označených na Šumavě vysílačkou pytláci pravděpodobně zabili už osm. V anonymním průzkumu Akademie věd z oslovených 204 myslivců na Šumavě, v severních Čechách a Jeseníkách dvacet přiznalo, že zastřelilo rysa, z toho tři ulovili více než jedno zvíře.

Výsledek ilegálního lovu? Rysové z našich hor a lesů rychle mizí. Populace rysů na jihozápadě Čech byla v polovině devadesátých let odhadována na 120 kusů. Ale při posledním sčítání vědci nalezli pouze do 80 zvířat. Další informace o rysech.

Odměna

Přesto se doposud nepodařilo žádného pytláka usvědčit. Příčina: lidé často vědí, kdo v obci rysa zastřelil, ale mlčí. Hnutí DUHA se proto rozhodlo, že vypíše odměnu 20 tisíc korun pro toho, kdo oznámí ilegální zabití rysa, které povede k usvědčení a odsouzení pachatele. Podrobné podmínky.

Veřejná sbírka

Zároveň vypisujeme veřejnou sbírku, která by umožnila odměnu zvýšit. Nabízených 20 tisíc laskavě věnoval první soukromý dárce. Přidáte se také Vy? Peníze se skládají na zvláštním kontě, o kterém rozhoduje nezávislá správní rada. Podrobnosti.

Podpořte práci Hnutí DUHA

S organizací kampaně jsou samozřejmě spojeny velké náklady. Práce Hnutí DUHA se neobejde bez finanční pomoci lidí, jako jste Vy. Pokud se domníváte, že práce, kterou pro ochranu, je užitečná, zvažte prosím, zda nám můžete menší částkou pomoci. Další informace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů