Pátek, 29. března 2024

Česká republika je zemí zoologických zahrad

Česká republika je zemí zoologických zahrad
Mnohem větší země Evropy za sebou nechává Česko co do počtu zoologických zahrad.

PRAHA - V porovnání s ostatními státy Evropy je Česko v počtu zoologických zahrad mezi prvními. Velkých zoo je v Česku patnáct. S námi srovnatelná Belgie či Portugalsko mají podle seznamu Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií ani ne polovinu zoo.
Z tohoto hlediska jsou jediní \"konkurenceschopní\" Nizozemci, kteří mají 16 zoologických zahrad. \"Česko se může počtem svých zoo poměrově rovnat státům jako je Francie, Německo a Velká Británie,\" řekl LN ředitel zoologické zahrady v Děčíně Lubomír Moudrý.
Návštěvnost zoo je v České republice historicky vysoká. První zoologická zahrada na našem území byla založena již v roce 1919 v Liberci. O její vznik se zasloužil místní Ornitologický spolek v roce 1904, kdy začal provozovat voliéru s exotickým ptactvem. Následovala Plzeň. Další pokusy o zřízení zoo byly v Lešné a v Chomutově, kde byl první pavilon akvárií a terárií zřízen v roce 1932. Pražská zoologická zahrada byla oficiálně otevřena už o rok dříve.
Podle ředitele jihlavské zoo Vladislava Jirouška je fenomén zoologických zahrad podmíněn prostředím v naší zemi:\"Je to součást národní kultury. Máme více zahrad než čtyřicetimilionové Polsko.\" Dále dodává, že za minulého režimu bylo zřizování zahrad bráno jako jakési splácení dluhu vůči přírodě.
\"Během 90. let využily české zoo možnosti převzetí know-how od vyspělejších zemí a později se začaly samy rozvíjet. Dnes jsou v rámci Evropy i světa velice silnou skupinou s mnoha uznávanými odborníky a chovatelskými úspěchy,\" řekl LN Lubomír Moudrý. \"Všechny naše zoologické zahrady mají aktivní programy ekologické osvěty a výchovy pro veřejnost, jejichž prostřednictvím se snaží lidi seznámit s problémy dnešní přírody. Vysoký počet zoo u nás je podle mne důkazem naší kulturní vyspělosti,\" dodal Moudrý.

Nejlevnější výlet do Afriky

Zoologické zahrady v ČR se pyšní 17 000 exempláři. V rámci chovných a výměnných programů spolupracují se zahradami po celém světě. Zvířata chovaná v zahradách se většinou neprodávají, ale vzájemně vyměňují, vzniká tak jedinečná genetická banka ohrožených druhů.
Zoologické zahrady svůj program zpestřují zajímavými akcemi, které celoročně pořádají. Návštěvníci si tak mohou prožít například africké dobrodružství, aniž by museli cestovat do dalekých zemí.
Jedna z nejzajímavějších akcí, která se právě koná v zoo ve Dvoře Králové nese název \"Večerní safari\". Jedná se o zhruba hodinovou projížďku, při níž návštěvníci projíždějí i kolem chovného zařízení pro gepardy, které je jinak návštěvníkům zcela nepřístupné. Podobná akce bude probíhat i v zoologické zahradě v Praze, a to každý srpnový víkend.


Zoologické zahrady v ČR

* Brno
* Děčín
* Dvůr Králové
* Ohrada - Hluboká nad Vltavou
* Hodonín
* Chomutov
* Jihlava
* Liberec
* Olomouc
* Ostrava
* Plzeň
* Praha
* Ústí nad Labem
* Vyškov
* Zlín - Lešná
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů