Pátek, 19. dubna 2024

Na obchodování s emisemi je nutné se připravit

Na obchodování s emisemi je nutné se připravit
Obchodování s emisními povolenkami na oxid uhličitý začne v Evropské unii 1. ledna 2005. Unie i Česko stále ještě pracují na některých zákonných opatřeních nutných pro zahájení obchodování. Podle informací Ministerstva životního prostředí České republiky lze schválení české legislativy očekávat až v září. Provozovatelé zařízení produkujících emise ale musí už do konce letošního roku splnit několik úkolů. Navíc k tomu, aby byli na obchodování opravdu připraveni, by měli sami učinit ještě něco navíc.
Nejpozději do konce letošního září musí producenti emisí oxidu uhličitého předložit Ministerstvu životního prostředí žádost o povolení k účasti v systému obchodování. Podniky, jichž se to týká, budou v této věci přímo osloveny ministerstvem. Bez povolení, které je nutné obdržet do konce letošního roku, nebude možné se obchodování účastnit ani dále provozovat zařízení produkující emise. K žádosti je nutné přiložit monitorovací plán neboli popis, jak bude podnik měřit (nebo počítat) a vykazovat produkci emisí. Ministerstvo již organizuje semináře, jak monitorovací plán připravit.
Do konce září by se provozovatelé emisních zařízení měli dozvědět, kolik povolenek bude Česko přidělovat pro první období obchodování (takzvaný národní alokační plán). Vzhledem k tomu, že se ministerstvům průmyslu a životního prostředí stále nedaří dospět k dohodě, mimo jiné o celkovém množství povolenek, je předložení českého plánu Evropské komisi stále odkládáno. To samozřejmě zvyšuje nejistotu a napětí podniků, jichž se systém obchodování týká.
Do konce roku je dále třeba, aby emisní kvóty pro jednotlivá zařízení byly zaneseny do takzvaného národního registru emisních kvót. O jeho fungování, to je přístupu, spravování účtů a komunikaci se správcem budou operátoři emisních zařízení ještě informováni.
Podniky produkující emise musí nové situaci přizpůsobit svoji obchodní strategii, zejména určit, jak s přidělenými povolenkami naloží. Některé podniky zvolí aktivní přístup - budou se snažit chránit pomocí hedgingových obchodů, nebo budou dokonce uzavírat spekulativní obchody. Většina českých podniků ale zřejmě bude vyčkávat a s obchodováním začne, teprve až se přiblíží konec období obchodování a s ním i vyrovnání emisí a povolenek.
Obchodování s emisemi je dlouhodobou záležitostí a představuje důležitý nástroj boje s vysokou energetickou náročností současné ekonomiky a nevhodnou skladbou paliv. Klíčovým bodem přípravy podniků je dlouhodobá strategie zaměřená na rizika a příležitosti v novém podnikatelském prostředí. Její součástí je plán, jak postupovat u konkrétních provozů - které lze ponechat beze změny, které je nutné modernizovat, aby produkovaly méně emisí, a které je případně třeba úplně zavřít. Pokud podnik dosud takovou strategii nezačal vytvářet, známé rčení o tom, že nikdy není pozdě, platí v tomto případě stoprocentně.
Autor pracuje ve společnosti PricewaterhouseCoopers

Postup obchodování s emisemi

[*] Do konce letošního září musí producenti emisí oxidu uhličitého předložit Ministerstvu životního prostředí žádost o povolení k účasti v systému obchodování.
[*] Bez povolení, které je nutné obdržet do konce letošního roku, nebude možné se obchodování účastnit ani dále provozovat zařízení produkující emise.
[*] Podniky, jichž se to týká, budou v této věci přímo osloveny ministerstvem.
[*] K žádosti je nutné přiložit monitorovací plán neboli popis, jak bude podnik měřit nebo počítat a vykazovat produkci emisí.

[*] Podniky produkující emise musí nové situaci přizpůsobit svoji obchodní strategii, zejména určit, jak s přidělenými povolenkami naloží.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů