Pátek, 29. března 2024

Manažerské systémy jsou podporou pro integrované povolení

Manažerské systémy jsou podporou pro integrované povolení
Nástroje EMS/EMAS a IPPC jsou postaveny na shodných principech a pro podnik i společnost mají podobné přínosy.

Oba tyto nástroje vycházejí ze strategie prevence a jsou tudíž postaveny na shodných principech. Zároveň tak u nich můžeme vypozorovat obdobné přínosy, ať už pro podnik, nebo celospolečenského charakteru. Jedná se zejména o prevenci znečišťování (včetně neustálého zlepšování), vysoké úrovně ochrany životního prostředí, integrace a komplexního přístupu k řešení otázek ochrany životního prostředí, týmový přístup v podniku a princip otevřenosti a přístupu veřejnosti k informacím.

Zavedení EMS/EMAS či IPPC podniku přinesou také podobné zisky ve formě snížení provozních nákladů (úspory surovin, materiálů a energií a nižší poplatky za znečišťování životního prostředí), zvýšení konkurenceschopnosti podniku, získání přístupu na nové trhy a zlepšení komunikace se zainteresovanými stranami. Z celospolečenského hlediska je to pak zlepšení kvality životního prostředí i zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky. Při značné podobnosti obou nástrojů je zřejmé, že budou podobné i údaje uváděné v environmentálním prohlášení a v žádosti o vydání integrovaného povolení. Pokud má podnik zaveden (a udržován v aktuálním stavu) EMS, mohou údaje a hodnoty z environmentálního prohlášení sloužit jako informační podpora pro IPPC. Podrobněji je tato souvislost uvedena v tabulce. Údaje v žádosti o vydání integrovaného povolení sice zabíhají do mnohem větších podrobností a technických detailů než environmentální prohlášení, to je však dáno rozdílným účelem obou! dokumentů. Žádost IPPC je určena odpovědnému orgánu k odbornému posouzení, environmentální prohlášení má informovat širokou veřejnost o aktivitách podniku při ochraně životního prostředí.

Prohlášení však vychází z analýzy podniku, která podrobné technické údaje musí obsahovat. Proto může zpracování EMS/EMAS fungovat jako kvalitní informační podpora pro podnik spadající pod režim IPPC.

V podstatě můžeme žádost o vydání integrovaného povolení z velké části považovat za podrobný, technicky zaměřený výstup EMS. V podniku se zavedeným EMS/EMAS je potenciál pro předcházení poškozování životního prostředí větší než v podniku, kde EMS/EMAS zaveden není a nejsou zde uplatňovány obdobné zásady.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů