Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rostliny ničí škodlivé látky ve vzduchu

Rostliny ničí škodlivé látky ve vzduchu
Dvacet minut, které strávíte každý den na zahrádce, prospívají zdraví, tvrdí britští odborníci. Studie, kterou provedl vědecký tým z univerzity v Readingu, ukazuje, jaké příznivé účinky mohou mít rostliny. Informuje o tom internetové zpravodajství stanice BBC News.
Pobývat v přítomnosti rostlin totiž snižuje u lidí napětí a stres a naopak zvyšuje schopnost soustředit se. Botanici se nyní snaží dokázat, že rostliny mají na lidský organismus podobný vliv jako například zdravá strava. \"Pokud se člověk ochudí o přítomnost rostlin, jeho kondice se zhorší a bude se cítit hůře, lidově řečeno pod psa,\" říká doktor Ross Cameron z univerzity v Readingu. Dodává, že pobývat dvacet minut denně mezi rostlinami není skutečně nijak náročné.
Jeho slova potvrzuje i psycholog Aric Sigman: \"Denně slýcháme mnoho rad, jak si udržet dobré zdraví, čemu se vyhýbat a tak dále. Je tedy přirozené, že člověk si vybírá ty nejjednodušší a nejspolehlivější cesty, jak toho dosáhnout. Například jíst pět kousků ovoce denně či půl hodiny věnovat sportovní aktivitě,\" vyjmenovává lékař. Organizace Horticultural Trade Association se dokonce snaží, aby zdravotnické instituce uznaly jakousi doporučenou denní dávku pobytu ve společnosti rostlin.

Květiny léčí nemocné budovy
V několika zemích západní Evropy se rozběhl program s názvem Plants for People, tedy Rostliny pro lidi. Jde o mezinárodní projekt, který informuje právě o studiích dokazujících pozitivní působení rostlin na člověka. Zaměřuje se na zeleň v pracovním prostředí.
Ve vzduchu, který běžně v kancelářích dýcháme, se nachází na tři sta druhů těkavých organických látek. Jejich zdrojem jsou koberce, nátěry na zdech, laky, nový nábytek, různá lepidla, ale i sami lidé. Každý za sebou nechává stopu v podobě mýdla, šampónu, deodorantu, pracího prášku v oblečení. Dokonce i tělo produkuje izopren, aceton, methanol a další látky. A je-li v místnosti více lidí, je již koncentrace těchto látek nezanedbatelná. Protože jsou lidé vystaveni tomuto chemickému koktejlu den co den, trápí je bolesti hlavy, únava, pálení očí i dýchací problémy.
V uplynulých deseti letech například studie ukázaly, že rostliny dokáží snižovat množství škodlivých látek, zlepšovat kvalitu prostředí zvyšováním vlhkosti vzduchu, snižovat množství prachu... A lidé sami potvrzují, že zelené rostliny v kanceláři působí na jejich náladu. Uklidňují a zvyšují chuť do práce. Jedna ze studií, která po dobu dvou let probíhala v norském Oslu, byla zaměřena na zkoumání faktorů ovlivňujících pracovní prostředí. Jednoznačně prokázala, že květiny pomáhají snižovat obtíže způsobené syndromem nemocných budov. Výsledky ukázaly, že snižují únavu, bolest hlavy, pocit sucha a bolesti v krku, dokonce i kašel.

Topení vysušuje vzduch
Rostliny mají vliv na vlhkost vzduchu v kanceláři. Odborníci doporučují vlhkost vzduchu mezi 30 až 60 procenty, ale v mnoha budovách a zejména v zimě klesá hodnota pod tuto úroveň. Ústřední topení a klimatizace mohou vysušovat vzduch, což způsobuje podráždění dýchacího ústrojí a kůže. Úroveň vlhkosti vzduchu přímo ovlivňuje to, jak se cítíme.
Tuto situaci lze zlepšit umístěním zelených rostlin do místností. Rostlina totiž reguluje vlastní rovnováhu vypařováním vody z listů, a tak napomáhá usměrňovat i vlhkost vzduchu v okolí. Síla vypařování závisí na mnoha faktorech, například na druhu rostliny, vlhkosti půdy, okolní teplotě, světle a podobně. Výhodou oproti zvlhčovacím přístrojům je samoregulace rostlin, které v závislosti na vlhkosti vzduchu v okolí snižují nebo naopak zvyšují odpařování vody z listů. A tím je udržována rovnováha vlhkosti v celé místnosti.
Dvouletý výzkum bavorského ministerstva pro výživu, zemědělství a lesnictví prokázal, že běžné pokojové rostliny jako spatifylum, africká fialka, scindapsus či fíkus pumila zvyšují vlhkost vzduchu o dvě až pět procent, a tím zlepšují kvalitu vzduchu.
Z výzkumu prováděného ve Spojených Státech profesorkou Virginií Lohrovou zase vyplynuly další zajímavé skutečnosti. Dvěma skupinám programátorů byl průběžně měřen tep, krevní tlak a další fyziologické indikátory stresu. Pro zajištění objektivity oba týmy pracovaly na stejných úkolech. Ve skupině pracující v prostředí s rostlinami byl návrat ke klidovým hodnotám mnohem rychlejší. Kromě toho se zvýšila schopnost koncentrace, a tím i produktivita práce o 12 procent.


Jak pomáhají rostliny zlepšit prostředí v místnosti
snižují množství škodlivých látek ve vzduchu, zvyšují vlhkost vzduchu
jsou levnější než přístroje na čištění vzduchu, jsou ekologické
snižují únavu očí tím, že odrážejí žlutozelenou část spektra a to oči uklidňuje
působí na estetické vnímání lidí, zvyšují atraktivitu prostředí
Kolik rostlin a jaké?
Rozhodnutí kolik a jaké druhy rostlin si pořídit, vždy závisí na konkrétním prostředí, ale všeobecně lze říci, že čím více, tím lépe. Výběr druhů rostlin závisí na okolním prostředí. Každá rostlina dokáže v určité míře redukovat znečištění, avšak přesné výzkumy na toto téma zatím nejsou známy.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů