Středa, 17. dubna 2024

Povodí Vltavy uzavřelo soutěž na vodní elektrárnu

Povodí Vltavy uzavřelo soutěž na vodní elektrárnu
Vedení společnosti Povodí Vltavy vybralo vítěze soutěže na výstavbu a dodávky technologického zařízení pro Malou vodní elektrárnu Vraňany. Dílo na nejdelší české řece postaví za 128,3 milionu korun společnost Metrostav, která ve výběrovém řízení porazila ostatní zájemce ŽS Brno, SMP Construction a Zakládání staveb.

V tendru na dodávku technologie zvítězily firmy Alstom a Ingos, které si vyúčtují 90,1 milionu korun. Informace týdeníku EURO potvrdil obchodní ředitel státního podniku Antonín Adam. Kromě vítěze se o zakázku na turbínu ucházely další tři společnosti: sdružení Vatech, EZ a Escher Wyse, ČKD Blansko Strojírny a brněnské firma Exmont-Energo. Povodí Vltavy vybaví elektrárnu Kaplanovou turbínou o výkonu 2,7 megawattu.

Soutěže vypsal podnik už potřetí. Předchozí dva tendry musela firma zrušit kvůli katastrofálním povodním. S výstavbou elektrárny se začalo v těchto dnech a uvedení do provozu se předpokládá ve 2. čtvrtletí roku 2006. Podnik stavbu financuje kombinací vlastních zdrojů a investičního úvěru.

„Vraňanská elektrárna přispěje k čistotě ovzduší a zvýší podíl výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů na krytí hrubé domácí spotřeby energie, což pomůže naplnit závazek Česka vyplývající z evropské směrnice. Zde je tento podíl stanoven na osm procent v roce 2010,“ uvedl Adam. Jak dodal, jedná se o projekt s dobrou návratností pořizovacích nákladů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů