Pátek, 29. března 2024

Na podporu separace odpadů

Na podporu separace odpadů
Královéhradecký kraj - Každý občan ČR vyprodukuje ročně asi 150 až 200 kg odpadů, přičemž v Královéhradeckém kraji se z nich zatím daří vytřídit a předat k využití v průměru jen 21,3 kg na občana.
Ještě před vstupem Česka do Evropské unie se Královéhradecký kraj začal připravovat na přísnější podmínky pro třídění odpadů, což je jeden ze základních předpokladů zlepšování životního prostředí i využívání druhotných surovin. Již v příštím roce musí Česká republika zajistit recyklaci a využití nejméně 52 procent odpadu z obalů.
Na projekt téměř 5 milionů
V duchu sloganu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" se v regionu rozvíjí projekt na rozšíření množství nádob na třídění odpadu v obcích, realizovaný ve spolupráci se společností EKOKOM, a.s. a Centrem evropského projektování Královéhradeckého kraje.
Na jeho podporu kraj uvolnil původně jeden milion korun, ale nyní tuto částku zvýšil ještě o půl milionu, což sedmadvaceti vybraným městům a obcím usnadní separaci odpadů. S připočtením prostředků, které do projektu vložil EKO KOM, bude v letošním roce uvedený projekt podpořen celkovou částkou 4,95 milionu korun. "Projekt se skládá z finanční pomoci městům a obcím, v jejímž rámci kraj za tři miliony korun zakoupí a rozveze celkem 390 kontejnerů na odpadový papír, plasty a sklo,"
řekl člen Rady Královéhradeckého kraje Zdeněk Pěnkava, který má na starosti životní prostředí, a dodal, že občané tyto kontejnery poznají podle nálepky s heslem projektu. "Dále to je především osvěta a informovanost veřejnosti o potřebách a možnostech třídění odpadů včetně recyklace a využití odpadu z obalů podle zákona o obalech" doplnil radní.
Záležitost měst i obcí
Uskutečnění projektu však není jenom záležitostí kraje a společnosti EKOKOM, ale aktivně se na něm musejí podílet také města a obce. Pokud totiž dostanou od kraje sběrné nádoby, musejí se zavázat, že je po dvou letech za zůstatkovou cenu odkoupí a především k nim z vlastních prostředků ještě dokoupí další. "Původní záměr počítal s povinností obcí k obdrženým kontejnerům z obecních rozpočtů přikoupit a rozmístit ještě polovinu jejich počtu, ale po zvýšení krajské podpory se tato povinnost snížila na třetinu. Obce se zavázaly odebrat od jedné do devadesáti sběrných nádob, z nichž každá stojí okolo sedmi a půl tisíce korun, takže zvýšení podpory jim prosazování separace sběru nepochybně usnadní," míní Pěnkava.
Každý občan ČR vyprodukuje ročně asi 150 až 200 kg odpadů, přičemž v kraji se z nich zatím daří vytřídit a předat k využití v průměru jen 21,3 kg na občana. Letos proto začíná projekt pro zvýšení účinnosti třídění odpadů. Počítá se také s rozšířením podpory podniků, které zajistí dotřídění a další zpracování odpadů.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů