Sobota, 20. dubna 2024

Materiálově využít veškerý odpad nelze

Materiálově využít veškerý odpad nelze
RNDR. VLASTIMILA MIKULOVÁ Z ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY ŘEKLA PRÁVU:

* Do návrhu Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje, který budou v úterý 14. září projednávat krajští zastupitelé, nechali radní téměř na poslední chvíli zapracovat také variantu tzv. energetického využití odpadů. Odborníci tento krok označují za velmi rozumný. Proč?

Pokud by v dokumentu, který je sestavován s výhledem nejméně na deset let dopředu, tento záměr chyběl, omezila by se Jihočeskému kraji možnost čerpat prostředky nejen z tuzemských, ale především z evropských fondů na projekty v oblasti odpadového hospodářství.

* Dokázal by kraj v budoucnu bez toho, že by existovala zařízení na energetické využívání odpadů, splnit požadavky EU na postupné omezení skládkování? Stačily by jiné způsoby využití odpadů, jako je například recyklace či kompostování?

Velice těžko. Zmíněné metody pokryjí jen určitou část odpadů. Materiálově využít veškerý odpad prostě nelze. Plastový obal "igelit" od uzenáče těžko zrecykluji. Požadavky EU je proto možné splnit pouze vzájemnou kombinací všech dostupných metod, na jejichž konci musí být v lepším případě energetické využití, v horším pak prosté spalování za účelem zneškodnění zbytkových složek odpadů. Navíc si dovolím tvrdit, že spalování odpadů v moderních zařízeních je jedním z nejekologičtějších zdrojů energií. Žádný jiný zdroj nemá tak přísné ekologické limity. Dalším aspektem je zřejmá úspora fosilních paliv, zahraniční zkušenosti to dokládají.

* Pokud v příštích letech Česká republika nesplní požadavky Unie k omezení skládkování, hrozí jí sankce. Mohou být tyto pokuty následně přeneseny na kraje, které se s tímto problémem nedokáží včas vyrovnat?

Prozatím ne, v nedaleké budoucnosti je to však velmi pravděpodobné, protože stát tuto problematiku bude muset řešit.

* Odpůrci energetického využití odpadů argumentují tím, že při existenci spalovny nebude mít kraj, obce atd. zájem na recyklaci a odpad podle nich bude končit rovnou ve spalovně. Hrozí toto nebezpečí?

Domnívám se, že v žádném případě nehrozí. V rámci hierarchie nakládání s odpady je prioritou materiálové využití. To je podporováno nejen mnoha legislativními, ale i ekonomickými nástroji. Obce dostávají odměnu za třídění využitelných složek komunálního odpadu. A nejsou to malé částky. U tuny plastů je tato částka více než pět tisíc korun, takže třídit odpad je ve vlastním zájmu obce. Veškeré legislativní a ekonomické nástroje se staví tak, aby se preferovalo materiálové využití. Donekonečna však žádný materiál recyklovat nelze. Konečnou možností k jejich odstranění je omezované skládkování, nebo perspektivní energetické využití.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů