Pátek, 26. dubna 2024

Obce a města "chytají" slunce

S létem vystupňovala své tempo i Solární liga ČR. Jak jsme již informovali při jejím startu v lednu 2004, jde o soutěž měst a obcí ve vybavenosti solární technikou.
Obce a města "chytají" slunce
Počátkem srpna hlavní organizátor - Liga Ekologických Alternativ (LEA) - evidovala na 190 přihlášek ze 127 sídel, z nichž bylo 50 obcí a 77 měst.

Během letošních prvních sedmi měsíců příznivci solárních kolektorů a fotovoltaických modulů přihlásili více než 3333 m2 solárních systémů, z toho připadá více než 530 m2 na fotovoltaické systémy, 2530 m2 na běžné kolektory a téměř 274 m2 na vakuové kolektory.

Za přihlášené metry čtvereční solárních systémů municipality dostávají body, které přepočtou na jednoho svého obyvatele a soutěží s nimi v pěti kategoriích - hlavní kategorii, solární obce, solární města, sídla s termickými a sídla s fotovoltaickými systémy (další informace na www.solarniliga.cz). Jak potvrzuje organizátor soutěže, vítěz hlavní kategorie získá solární systém včetně montáže v hodnotě 75 tisíc Kč od firem Thermo/solar a JH Solar. I pro ostatní je připravena řada zajímavých cen, které budou předány na slavnostním vyhlášení výsledků 1. ročníku soutěže při příležitosti mezinárodního odborného veletrhu Aquatherm, který se uskuteční v Praze ve dnech 23. až 27. listopadu 2004.

Zatímco v hlavní kategorii a mezi solárními obcemi již od konce května i v době naší uzávěrky s přehledem vedla jihočeská obec Pístina pronásledovaná Bělou u Jevíčka z Pardubického kraje a také jihočeskou Libníčí, v kategorii měst se o prvenství rozpoutal tuhý boj. Dříve jasně vedoucí postavení Horní Plané totiž suverénně narušily Slatiňany, které svým unikátním projektem mezisezónního skladování "slunečního" tepla přetáhly průběžné prvenství do Pardubického kraje. Za nimi urputný boj o každou desetinku bodu a tím o třetí místo nyní svádějí jihomoravská Břeclav a severočeské Litoměřice. Mimochodem právě Litoměřice jsou zatím jediným sídlem, které v ČR zavedlo komunální dotace na solární systémy (podrobně - viz MO č. 6/2004).

U sídel s fotovoltaickými systémy to zatím tak nejiskří, ale i tam lze najít zajímavou inspiraci. V čele této kategorie sídel stojí Vilémov u Litovle, kde místní Pravoslavná akademie připravuje ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí program "50 solárních církevních střech". Dosavadního mistra v průběžném pořadí stíhají se svou svépomocnou (!) instalací fotovoltaických modulů západočeské Pňovany a ze třetího místa nehodlají pouze přihlížet jihomoravské Oslňovice.

Nic tedy nemusí být ztraceno ani pro vaši obec či město. Už jste do Solární ligy přihlásili i instalace ve svém sídle?


Dvoustranu připravili Karel Merhaut a Jiří Dvořák z Ligy ekologických alternativ - LEA.


Solární liga - Hlavní kategorie (stav k 1. 8. 2004)

Pořadí kraj body Počet obyvatel popis systému

1. Pístina Jihočeský 50,233 172 48 m2 vakuových kolektorů

2. Bělá u Jevíčka Pardubický 25,691 369 30 m2 běžných a 36 m2 vakuových kolektorů

3. Libníč Jihočeský 22,283 368 82 m2 běžných kolektorů

stejné čelné pořadí je v kategoriích Solární obec a Sídla se solární systémy

Kategorie Solární město (stav k 1. 8. 2004)

Pořadí kraj body počet obyvatel popis systému

1. Slatiňany Pardubický 3,788 3986 3 m2 fotovoltaických modulů a 148 m2 běžných kolektorů

2. Horní Planá Jihočeský 3,159 2279 72 m2 běžných kolektorů

3. Břeclav Jihomoravský 1,220 25 984 12 m2 fotovoltaických modulů a 305 m2 běžných kolektorů
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů