Čtvrtek, 25. dubna 2024

"Stromoví sympaťáci" razí cestu většímu zájmu o zeleň

Veřejná zeleň dosud bývá v obcích považována spíše za luxus, takže limitované finanční prostředky se přednostně používají k jiným záměrům než k její výsadbě a údržbě.
"Stromoví sympaťáci" razí cestu většímu zájmu o zeleň
Přitom stromy nejenže zachycují prach a mikroorganismy, fungují jako hlukové bariéry či větrolamy v otevřených prostorech, zvyšují vzdušnou vlhkost a celkově zlepšují mikroklima urbanizovaného prostoru. Strom a zeleň ve městě totiž mají zejména velký význam pro psychiku člověka. Lidstvo po většinu své existence žilo obklopeno zelení. Život ve velkých městských aglomeracích však druhu homo sapiens styk se zelení radikálně omezil.

Výzkumy environmentálních psychologů dokládají význam zeleně ve městech. Například švédské studie poukázaly na přínos stromů a zeleně pro kreativitu a rozvoj osobnosti dětí už v mateřských školách. Američan R. Moor z North Carolina State University zase prokázal změnu chování dětí jako reakci na ozelenění školních hřišť. Pokud děti byly nuceny hrát si v prostředí, kde byl jen asfalt a beton, docházelo mezi nimi k četným hádkám a násilí. Po ozelenění hřiště se konflikty významně omezily.

Jak naznačují výsledky průzkumů provedených v USA a západní Evropě, má pro pracovní výkonnost, duševní pohodu a zdraví člověka nemalý význam to, kam může pohlédnout z okna - ať už kanceláře, domova či třeba nemocnice. Zda do šedé betonové zdi, či do zeleně. Anketa Strom roku ČR si předsevzala pomoci vytvářet pozitivní vztah ke stromům a povzbudit zájem lidí o to, v jakém prostředí žijí. Navázala jednak na prvorepublikové aktivity okrašlovacích spolků, jednak na činnost regionálního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně, které se aktivně zabývalo ochranou zeleně ve městě a organizovalo její první dva ročníky.

Od roku 2002 anketu jako celostátní vyhlašuje Nadace Partnerství. Jako protiváhu zbytečnému kácení stromů se totiž zdá smysluplné připravit akci, která by k zájmu o stromy a životní prostředí obce přitáhla širokou veřejnost. Už samotné přihlášení stromu do ankety znamená určitý akt ekologické výchovy. Lidé v dané lokalitě včetně představitelů města, obce si uvědomí, že mají ve svém okolí něco cenného, a postupně se tak může měnit vztah veřejnosti i k ostatním stromům. Tato myšlenka vedla k nápadu uspořádat anketu Strom roku o "stromového sympaťáka".

Novinkou letošního ročníku je to, že hlasující zároveň finančně podpoří sázení stromů. Hlasování probíhá prostřednictvím dárcovské SMS a získané peníze jsou věnovány do veřejné sbírky Adoptujte strom! na podporu projektů výsadeb stromů školami, obcemi a neziskovými organizacemi. Ekologická výchova tak bude propojena s konkrétními realizacemi.

AUTOR: MICHAL VESELÝ
Nadace Partnerství

Anketa Strom roku

Až do 10. října lze formou dárcovské SMS hlasovat pro některý z 12 finalistů ankety Strom roku 2004 (jejich seznam i pravidla ankety lze nalézt na www.stromzivota.cz). K tarifní ceně SMS se připočte 30 Kč DPH, přičemž veřejná sbírka na podporu výsadby stromů obdrží 27 Kč.

Výsledky ankety budou slavnostně vyhlášeny 20. 10. na Den stromů.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů