Pátek, 19. dubna 2024

Lomnice usiluje o stojící kompostárnu

Lomnice usiluje o stojící kompostárnu
Provoz se špičkovou technologií likvidace odpadu chce získat bezúplatným převodem od státu

Objekt kompostárny, spuštěné krátce v roce 1993 s velkou slávou jako výkřik tehdy špičkové technologie likvidace komunálního odpadu, chce získat od státu město Lomnice nad Popelkou.
"Město, které ji postavilo, na to dostalo dotaci 120 miliónů korun. Objekt však přesto doposud zůstal ve vlastnictví státu. Bylo by spravedlivé, kdyby nám ji konečně vrátili," konstatovala lomnická starostka Jaroslava Hynková (nezávislá). Návrh na bezúplatný převod kompostárny do majetku města Lomnice předal minulý týden nadřízeným orgánům Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Semilech.
"Záleží, zda naše vnitřní komise dojde ke kladnému stanovisku. Než se však vyřídí všechny úřední formality, trvá obvykle v těchto případech jeden rok. Jde o lhůtu, jež naprosto neodpovídá podmínkám současného podnikatelského prostředí, což ale můžeme z naší pozice jenom minimálně ovlivnit," přiznal jeden z úředníků semilského úřadu. Kompostárna za více než čtvrt miliardy korun, která měla zlikvidovat lokální skládky ve větší části Krkonoš, prošla pouze několikaměsíčním zkušebním provozem. Technologii třídění odpadků a následnou výrobu kompostu, jehož prodej měl pokrýt provozní náklady, zastavilo podstatně lacinější ukládání odpadu na lokálních skládkách. Peníze nakonec zvítězily nad tehdy revoluční myšlenkou zbavit Krkonoše ekologické zátěže komunálních odpadků.
Moderní technologie stojí dodnes zakonzervována ve výrobní hale kompostárny, využívané nyní jako mezisklad, který slouží ke stabilizaci nebezpečného odpadu expedovaného posléze na skládky. Zčásti se zde kompostuje i organická hmota z údržby veřejné zeleně.

Dvakrát dražší provoz

"Jde o to, že původně zamýšlený provoz kompostárny vyjde dvakrát dráž než současný systém nakládání s komunálními odpadem. Navíc řada lidí nyní dnes třídí odpadky přímo v domácnostech, což činí provoz dnes zakonzervované třídicí linky kompostárny značně neefektivní. Systém je zkrátka nastavený jinak," podotkl jednatel nynějšího nájemce kompostárny společnosti INGEO Pavel Borůvka.
Představu o budoucnosti smutně proslulého ekologického objektu zatím radnice v Lomnici nechce veřejně deklarovat. "Každopádně bude nadále sloužit odpadovému hospodářství. Jak a za jakých podmínek bychom zatím, dokud nejsou vyřešeny majetkoprávní vztahy, neradi prozrazovali," podotkla starostka Hynková.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů