Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé hrozí protesty proti plánované skládce

Obyvatelé hrozí protesty proti plánované skládce
Společnost Nika Chrudim uvažuje o vybudování skládky komunálního odpadu v bývalém cihlářském dolu. Recyklační linka má být jedna z nejmodernějších. Rosice před lety bojovaly proti spalovně, nyní se chystají do boje zas.

Chrast/Rosice - Mezi oběma městečky, na dohled od obytné zástavby, může vzniknout komerční skládka komunálního odpadu. Jedna z největších a nejmodernějších na Chrudimsku. Lidé z Rosic se ale proti tomu bouří.
V bývalém dole na cihlářskou hlínu, který koupila, ji chce vybudovat chrudimská firma Nika.
"Nebudou tady klasické zavážky jako jinde, abychom do opuštěného dolu vysypávali popelnice. Vybudujeme moderní linku na recyklaci odpadů. Plasty k plastům, železo k železu a papír k papíru. Nezamoříme okolní přírodu. Recyklovat se dá 70 procent odpadů," slibuje majitel firmy Jaroslav Strnad.

Postavíme se na odpor!
Občané tomu ale nevěří. Mají s podobnými záměry už zkušenosti. Na přelomu 90. let měla na stejném místě vyrůst spalovna tuhých komunálních odpadů. Obyvatelé se tehdy vzbouřili, pod petici jejich občanského hnutí se podepsala celá vesnice a investora vyhnali.
"Prodělali jsme si už své. Nejdřív se spadem z cihelny, potom tady zase chtěli postavit spalovnu. Ta společnost si může být jistá, že se tady lidé postaví do jednoho šiku a jejich skládce zabrání," řekl Josef Sokol, který se angažoval v hnutí proti spalovně.

Rekultivace nebo skládka?
"Důl je podle našeho územního plánu určen k rekultivaci. Pokud se nepletu, skládka domovních odpadů a rekultivace moc společného nemají. Bohužel ale zákony mohou hovořit jinak a mám signály od odborníků, že si oba dva termíny opravdu nemusí protiřečit. Nic oficiálního ale nevíme, ani od společnosti. Soudě podle odporu proti spalovně se ale lidé postaví proti," řekl starosta Rosic Luboš Netolický.
Osud dolu tak má v rukou hlavně Chrast, do jejíhož katastru důl zasahuje. Pokud její zastupitelé odhlasují žádost firmy na změnu územního plánu města, mohla by mít zelenou.
"Domluvíme se ale s Rosicemi, co na to říkají. Nepůjdeme proti nim," řekl zdejší tajemník Jiří Sochor. Město si od skládky slibuje nižší náklady za svoz odpadů a příjmy do rozpočtu.
Firma upozorňuje, že projekt je jen ve fázi podnikatelského záměru.
"Zatím pouze mapujeme situaci," podotkl podnikatel Strnad.
Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů