Pátek, 26. dubna 2024

Emisní limity: úředníci se dohodli na kompromisu

Emisní limity: úředníci se dohodli na kompromisu
Souboj ministerstev průmyslu a životního prostředí o to, kolik oxidu uhličitého budou moci vypustit podniky v příštím roce do ovzduší, nemá vítěze. Vláda by měla zítra schválit kompromis.
Na 350 firem by si mělo rozdělit povolenky na zhruba 107 miliónů tun oxidu uhličitého. "Dohodnutých 107 miliónů tun stačí na to, aby se český průmysl mohl rozvíjet a nemusel za to platit," tvrdí náměstek ministra průmyslu Martin Pecina.
Přitom právě tento resort původně požadoval 117 miliónů tun, Ministerstvo životního prostředí navrhovalo 100 miliónů. Spor se rozhořel v srpnu, kdy ministerstvo průmyslu obvinilo Ministerstvo životního prostředí, že poškodí české podniky, protože chce mezi ně rozdělit příliš málo povolenek.
To svůj stomiliónový požadavek obhajovalo tím, že jeho výpočet vycházel mimo jiné ze schválené energetické koncepce, která počítá se snižováním skleníkových plynů.
Do rozepře se nakonec vložil vicepremiér Martin Jahn, u něhož se minulý týden sešli zástupci obou ministerstev. Ve sporu přitom jde o miliardy korun. Čím více povolenek firmy dostanou, tím větší budou mít šanci na jejich případném prodeji vydělat.
Obchod s povolenkami odstartuje příští rok v celé Evropské unii a jeho smyslem je splnit závazek z japonského Kjóta a omezit emise skleníkových plynů.
Firma dostane určitý počet povolenek, které stanoví, kolik oxidu uhličitého může vypustit. Pokud emise sníží, může zbytek prodat podniku, který vypustí více plynů, než bude mít povoleno. Časem by měl obchod s povolenkami dosáhnout miliard eur.
Ministerstvo životního prostředí však varuje, že navrhovaný počet povolenek nemusí schválit Evropská komise. Požaduje po ministerstvu průmyslu, aby v Bruselu vysvětlilo, proč je k českým podnikům "tak štědré".
"Myslím, že Brusel s tím nebude mít žádný problém, bude to jen formální schůzka," namítá náměstek Pecina. S výsledným kompromisem je spokojen i Svaz chemického průmyslu, který měl spolu s energetiky a doly k návrhu Ministerstva životního prostředí značné výhrady.
"Tak, jak to bylo schváleno, by to mělo být pro chemický průmysl průchozí," říká předseda svazového výboru pro životní prostředí Vladimír Novotný.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů