Pátek, 26. dubna 2024

Kaly z čistíren vozí na skládku

Kaly z čistíren vozí na skládku
Karlovarsko - V regionu přibývá nových čistíren odpadních vod. Jedním z jejich produktů je písek a kaly.
Písek a shrabky se z čistíren na Karlovarsku vyváží na skládku.
"Kaly, které se oddělují spolu s jinými pevnými částicemi od vyčištěné vody v dosazovacích nádržích čistíren odpadních vod, převáží karlovarské Vodárny a kanalizace do karlovarské čistírny. Kal, který má pouze tříprocentní podíl pevných částic, lze jen těžko skladovat a také manipulace s ním není jednoduchá. Proto ho shromažďujeme ve vyhnívacích nádržích, kde leží asi 28 dní. Jeho vyhníváním vzniká bioplyn, který slouží k dalšímu zahřívání nádrží na cca 35 stupňů Celsia. Poté se kaly odvodňují v pásovém lisu. Tím dosáhneme podílu sušiny ve výši dvaceti procent. Zmenšením objemu a změnou chemického složení vzniká finální produkt. V tomto stavu je ho možné skládkovat nebo použít k zemědělským nebo rekultivačním účelům. U nás, v Karlových Varech, se kaly odváží na skládku," informoval nás Zdeněk Frček, technický náměstek Vodáren a kanalizací Karlovy Vary.
Podle Jiřího Doubravy, který je specialistou technologických zařízení čističek na Karlovarsku, se většina kalů zpracovaných v Čechách likviduje skládkováním.
"Ne každý kal, který se v čistírnách odpadních vod vyprodukuje, je vhodný k použití v zemědělství. Kritéria pro takové využití jsou totiž velmi přísná," řekl Doubrava.
Jedním ze způsobů, jak likvidují kal v zahraničí, je podle Frčka pálení.
"Některé čistírny dodávají kal například cementárnám, které jej mísí s uhelným prachem a využívají jako paliva. V našem regionu takové možnosti nemáme," dodal Frček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů