Pátek, 26. dubna 2024

Likvidace odpadů bude dražší

Likvidace odpadů bude dražší
Rada města obdržela výpočty nákladů na svoz odpadů pro příští rok. Zvýší se téměř o půl milionu korun.

Jilemnice - Zastupitelé budou rozhodovat, zda zvýší poplatky za svoz a likvidaci odpadu. Druhou alternativou je zaplatit roční navýšení nákladů z městských zdrojů.

Sto korun na tunu je hodně
Dosud jilemničtí občané platili 360 korun ročně na osobu.
"Na tyto služby jsme dopláceli asi půl milionu korun. Nyní se rozhodneme, zda zvýšíme městskou dotaci, nebo poplatky. Možná je i cesta kompromisní," uvedla starostka Jaroslava Kunátová. Na zvýšení výdajů se nejvíc podepsala nová sazba daně z přidané hodnoty a nové smluvní ceny se svozovými firmami. Navíc se od příštího roku zvyšuje cena za ukládání na skládku o 100 korun za tunu.
"Na první pohled se zdá, že stokoruna je zanedbatelná částka. My ale veškerý komunální odpad skládkujeme. Pro představu: ročně uložíme 1200 tun komunálního, 130 tun velkoobjemového odpadu a dalších 60 tun z akcí, jako je likvidace černých skládek," vysvětlila ve zprávě pracovnice úřadu Dagmar Stolínová. Díky stokorunovému navýšení vzrostou výdaje na příští rok o 140 tisíc korun.
Likvidace odpadů znamená pro město také určitý příjem. Ekologická organizace EKO-KOM dotuje sběr tříděného odpadu. V roce 2003 takto město získalo přes 400 tisíc korun. Tento příjem bude ale v příštím roce nižší.
"Odměny za tříděný odpad dostáváme za tuny sebraných komodit. Tuto službu využívali také podnikatelé, kterým není určena. Proto bylo především množství sebraného skla vyšší. Na základě našich kontrol si vzali upozornění k srdci a počet vytříděných tun se snížil," připoměla Stolínová.

440 korun bez dotace
Podle předběžných výpočtů by bez městské dotace musel být poplatek za roční odvoz odpadů od 450 do 490 korun. Čtyřsetkorunovou hranici letos například překročili v Turnově a Semilech.

NA ZVÝŠENÍ CEN SE PODEPSALY:
- změna sazby daně z přidané hodnoty
- nové smluvní ceny s odvozovými firmami
- zvýšení ceny za skládku o 100 korun na tunu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů