Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jilmy v průmyslové zóně jsou památné

Jilmy v průmyslové zóně jsou památné
Rakovník - Rakovník má další tři památné stromy. Jsou to mohutné jilmy a rostou v areálu společnosti Eberspächer v průmyslové zóně města. Vyhlásit stromy, které rostou v průmyslových závodech, není vůbec obvyklé.

"Pro firmu to však může být zajímavé zviditelnění a může to pomoci budovat její jméno mezi veřejností. Lidé stále více vnímají, zda se ta která firma chová ekologicky a vyhlášení památných stromů v prostorách jejich firmy může leccos o společnosti napovědět. U nás sice zatím není mezi veřejností vnímání, zda se firmy chovají ekologicky nebo ne, tak běžné, ale pomalu už se vžívá," uvedla Alena Škoudlínová, vedoucí odboru životního prostředí rakovnické radnice. Památné jilmy v areálu firmy Eberspächer jsou výjimečné především svým vzrůstem.

"Jsou mimořádně pěkné, podobných na Rakovnicku mnoho nebude," řekla vedoucí. První z jilmů má v metru třicet nad zemí obvod kmene 260 centimetrů, druhý 248 centimetrů a třetí je trojkmen s obvody 112, 150 a 175 centimetrů. Návrh vyhlásit jilmy za památné vzešel před časem od Pavla Mudry z Agentury ochrany přírody a krajiny, kterého jilmy zaujaly při práci na studii hodnocení vlivu závodu Eberspächer na životní prostředí. Podle Aleny Škoudlínové vyhlášení jilmů za památné mimo jiné zlepší možnosti, jak o tyto stromy pečovat.

"Existuje několik dotačních titulů, z nichž je možné peníze na péči o památné stromy získat," uvedla Alena Škoudlínová. V té souvislosti zmínila, že například na ošetření části památné aleje podél Rakovnického potoka se letos Rakovníku podařilo získat tři dotace v úhrnné částce dvě stě tisíc korun. Nově vyhlášené památné jilmy jsou největšími stromy svého druhu v Rakovníku.

"Další jilmy jsou například nad kruhovým objezdem při silnici k Pavlíkovu, u silnice na Kněževes u obchodu Penny Market nebo podél potoka nad tenisovým centrem Cafex," uvedla Alena Škoudlínová. Kromě tří jilmů v areálu firmy Eberspächer jsou v Rakovníku památné dva jinany dvoulaločné v parku pod kostelem svatého Bartoloměje a téměř šest set stromů, především lip, v aleji podél Rakovnického potoka.
Zdroj:Rakovnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů