Pátek, 26. dubna 2024

Plýtváme ropou na stavbách

Plýtváme ropou na stavbách
K článku Drahá ropa vynáší těžařům miliardy (HN 27. říjen) chci dodat: Posuzovat ropu jen jako předmět obchodu a nebrat zřetel na její energetický význam pro Zemi je krajně neodpovědné.
Přesto tento stav podporujeme. Například většina běžných stavebních materiálů jako cihla, kámen, cement, písek, dřevo, které jsou bez problémů opakovaně použitelné nebo recyklovatelné, je nahrazována stavební chemií, kde je výchozí surovinou právě zmiňovaná ropa.
Podíl stavební chemie se neúměrně zvýšil předimenzováním tepelných izolací, kterými se polepuje většina zchátralých panelových domů. Výroba těchto izolačních souvrství je podstatně dražší než konečný efekt v podobě slibovaných energetických úspor.
Místo toho, aby se používala vhodnější technologie s využitím recyklátů a snížila se spotřeba pevných chemických izolantů, zvýšila se pouze cena ropných produktů a rizikové technologie se používají i nadále. Zatímco dnes bezohledně a nehospodárně předimenzováváme izolační souvrství, za několik let budeme řešit jejich likvidaci. Spotřeba energie na likvidaci těchto směsných stavebních odpadů bude vyšší, než spotřebovala jejich výroba a montáž. Ropu však již nikdy do země nevrátíme. Je mi líto, že znovu promarňujeme prevenci a jako hlupáci odstraňujeme až následky.
AUTOR: Alois Palacký, alois.palacky@post.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů