Pátek, 19. dubna 2024

Vypuštění přehrady znovu ohrozí prosperitu obce

Vypuštění přehrady znovu ohrozí prosperitu obce
HORNÍ BEČVA - Podstatně vyšší nezaměstnanost, pokles tržeb restaurací a hotelů, úhyn mnoha živočichů a v neposlední řadě zásadní narušení prosperity obce. Tyto následky zřejmě čekají Horní Bečvu po vypuštění místní přehrady, které v současné době probíhá. Povodí Moravy totiž tvrdí, že spodní výpustě vodního díla jsou již v dezolátním stavu a potřebují zrekonstruovat. Obyvatelé vesnice však protestují a poukazují na fakt, že na přelomu roku 2000 již kvůli odbahnění dna k jednomu vypouštění vodní plochy došlo a správa povodí tak tehdy měla udělat všechny nutné práce najednou.
Podle zprávy státního podniku Povodí Moravy by rekonstrukce spodních výpustí a suché věže přehrady měla stát kolem pětačtyřiceti milionů korun. Práce měly proběhnout v průběhu příštího roku, ale pokud dojde ke zhoršení klimatických podmínek, může se stavba protáhnout až do roku 2006. " To je pro nás samozřejmě nepřijatelné. Proto bychom byli rádi, kdyby to pracovníci stihli alespoň do konce příštího roku. Bohužel nejsme vlastníkem přehrady, a tak můžeme pouze vznést připomínky," uvádí místostarosta obce Horní Bečva Oldřich Ondryáš a dodává.
" Víte, máme tady kolem šedesáti rekreačních zařízení, hotelů a penzionů. K tomu je potřeba přičíst asi pět set padesát soukromých chat a to, co sem k nám lidi láká je zejména přehrada. Když nebude, dojde k razantnímu úbytku turistů, a to bude mít samozřejmě obrovské dopady na život v obci," vysvětluje místostarosta.
Za pravdu mu dává i jeden z místních hoteliérů. " Dle zkušeností z minulého vypuštění můžu říci, že tržby poklesnou tak o padesát procent. To znamená, že musím propustit dva až tři lidi. No řekněte sami, kdo se přijde podívat na nevzhledné bahno," stěžuje si majitel Penzionu pod přehradou Jaroslav Kovalský a dodává:
" Co se týká těch výpustí, tak místní hrázný již dlouhou dobu upozorňoval na to, že se musí vyměnit. Bohužel to při minulém vypuštění nádrže nebrali představitelé Povodí Moravy na vědomí."
Na hornobečvanské vodní nádrži však nejsou závislí pouze lidé. Uvnitř se totiž nachází unikátní ekosystém, ve kterém se dobře daří nejen rybám, ale i přísně chráněným živočichům. " Jedná se například o raka říčního nebo škebli rybničnou. Aby nezahynuli, tak je v současnosti postupně přemísťujeme do náhradních vodních nádrží," uvedl jednatel Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek s tím, že většina těchto živočichů bude po opětovném napuštění nádrže vrácena.
Ačkoli znamená vypuštění vodního díla pro místní obyvatele podle názoru některých z nich obrovskou ránu pod pás, Povodí Moravy se hájí tím, že opravy paradoxně přinesou nejvíce dobra právě lidem z Horní Bečvy a jejího okolí. " Zvětší se kapacita výpustí a dojde tak k zrychlení upouštění objemu při povodních. Navíc stavba je již značně stará a některé části se musí zrenovovat. V případě problému by hrozbu velké vody pocítili nejdříve samotní obyvatelé této obce," tvrdí tisková mluvčí Povodí Moravy Dana Meissnerová. Na otázku obyvatel, proč neprovedli tyto opravy již před čtyřmi lety, odpověděla:
" Jednoduše ještě nebyly známy podmínky Evropské unie. Nyní musí všechna vodní díla splňovat určité náležitosti," vysvětlila Meissnerová. Rovněž ujistila, že představitelé Povodí Moravy budou při výběrovém řízení brát ohled na to, aby firma, která konkurz vyhraje, provedla rekonstrukce co nejdříve.

JIŘÍ DOČKAL
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů