Pátek, 29. března 2024

Lidé se poučili, ozónová vrstva zesiluje

Lidé se poučili, ozónová vrstva zesiluje
Je tenká jenom pár milimetrů. Přesto dokáže ochránit miliardy lidí po celé zeměkouli. A také živočichy a rostliny. Bez ozónové vrstvy, která zachycuje škodlivé účinky ultrafialového záření, by nebyl život na Zemi.
V Praze dnes vědeckým sympoziem začíná mezinárodní konference zástupců 188 států, které se přihlásily k programu, jak tento filtr chránit. V minulém století totiž lidé udělali velký krok k tomu, aby svůj ochranný deštník zničili. Teď se to snaží napravit.

Díra nad Antarktidou
Před bezmála dvaceti lety, v roce 1985 vědci zjistili, že nad Antarktidou výrazně zeslabila ozónová vrstva. Už ten samý rok vznikla Vídeňská úmluva na ochranu ozónové vrstvy, na niž po dvou letech navázala klíčová celosvětová dohoda - Montrealský protokol.
"Když prvních 165 zemí podepsalo v roce 1987 Montrealský protokol, cítil jsem zadostiučinění," řekl před třemi lety časopisu Týden při své návštěvě Prahy profesor Mario José Molina z Massachusettského technologického institutu, který se svými kolegy už počátkem sedmdesátých let zjistil, jaké látky ozónovou vrstvu poškozují. Trvalo však roky, než politici a podniky uznaly, že mají vědci pravdu.
Obecně se látkám poškozujícím ochranný filtr Země říká freony a po desítky let se využívaly v ledničkách, mrazicích boxech, klimatizacích nebo ve sprejích.
Před rokem 1987 se takzvaných "tvrdých" freonů - nejagresivnějších látek - spotřebovalo po celém světě více než milión tun ročně. V současnosti už se takřka nepoužívají, nahradily je méně škodlivé látky.
"Zákaz freonů je skvělým příkladem úspěšného ekologického opatření," říká český ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).
"Když vědci zjistili, že tyto látky poškozují životně důležitou ozónovou vrstvu, mezinárodní společenství se během několika let dokázalo dohodnout na zastavení emisí."
I tak bude podle odhadů vědců trvat ještě nejméně padesát let, než se ozónová díra zacelí. Vloni byl ochranný filtr nad Severním pólem tenčí asi o třetinu. Freony zůstávají v atmosféře desítky let.
"Nebýt Montrealského protokolu, ztenčila by se vrstva ozónu nad Evropou asi o polovinu, jižní polokoule by dopadla ještě hůř," říká Vojtěch Kotecký z ekologického Hnutí Duha. "Na světě by přibylo přes dvacet miliónů případů rakoviny kůže a sto třicet miliónů případů očního zákalu."

Uvolněte zákazy!
Už dnes se ale objevuje snaha zmírnit některá mezinárodní omezení. Například USA se snaží zmírnit limity na používání metylbromidu. Tato látka se používá v zemědělství a podle vědců ničí ozónovou vrstvu šedesátkrát rychleji než freony.
"Poprvé čelíme tomu, že některé země chtějí navýšit produkci látek, které by měly být podle dřívějších dohod eliminovány," řekl pro BBC David Doninger z amerického Výboru na ochranu přírodních zdrojů.
Metylbromid přitom bude jedním z témat pražské konference. Diskutovat se bude také o situaci v rozvojových zemích: jak poroste jejich hospodářství, může se zvyšovat i tlak na využívání látek, které poškozují vrstvu ozónu.
Ostatně ani hostitelská země nemůže mít čisté svědomí. Koncem osmdesátých let se v Česku spotřebovalo na 5,5 tisíce tun freonů, které jsou od roku 1996 zcela zakázány a mohou se používat jen ve výjimečných případech, například ve zdravotnictví.
Jenže spoustu freonů nadále zůstává ve starých ledničkách. Každý rok se vyřadí více než tři sta tisíc nefunkčních chladniček, podle neoficiálních odhadů se k ekologické likvidaci dostane jen třetina až polovina. Znamená to, že desítky tun freonů každý rok "ulétne" do atmosféry.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů