Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Automobilka Mazda zahájila v Japonsku silniční testy vozu s rotačním motorem, který jako palivo využívá vodík. Rotační tzv. Wankelův motor je podle technologů Mazdy pro spalování vodíku vhodnější než pístový motor. Ekologičtější provoz je vyvážen snížením dojezdu na polovinu a o 30 % nižším výkonem oproti benzinové verzi.

Unie se opět pustila do diskuse o připravovaných nových pravidlech pro registraci, testování a povolování chemických látek (REACH). Detailnější návrh směrnice posuzovali minulý týden ministři EU pro hospodářskou soutěž. "Směrnice má lépe chránit zdraví obyvatel a životní prostředí, ale nemůže likvidovat chemický průmysl," řekl vicepremiér Martin Jahn. Podpořil britsko-maďarský návrh na zavedení systému "jedna látka - jedna registrace". Tím se má zabránit několikanásobné registraci a ochránit firmy před zveřejněním citlivých údajů.
Pravidla, podle kterých by registraci podléhalo na 30 tisíc chemických látek, budou dále projednávat v prosinci ministři EU pro životní prostředí.

Program přeshraniční spolupráce Interreg III přinesl finanční prostředky dvaceti česko-německým projektům, které se týkaly zvýšení bezpečnosti v regionu, ochrany přírody, podpory vzdělání či oživení turistiky. Celkově dostanou z tohoto programu Evropské unie částku 3,8 miliónu eur, tedy asi 121,6 miliónu korun. Zbytek nákladů až do výše 6,3 miliónu eur pokryjí rozpočty obou zemí. Program Interreg III je určen na období 2000 až 2006, Česká republika z něj ale před vstupem do Evropské unie čerpat nemohla. Celkově je na česko-německou spolupráci do roku 2006 v evropských fondech pro regionální rozvoj vyčleněno 9,9 miliónu eur, tedy asi 316,8 miliónu korun.

Najmenej 412 ľudí zahynulo a 177 ďalších osôb je nezvestných v dôsledku povodní a zosuvov pôdy, spôsobených tropickou búrkou, ktorá v pondelok postihla Filipíny. S odvolaním sa na oficiálne zdroje tejto ďalekovýchodnej ázijskej krajiny to dnes oznámili agentúry AP a AFP.
V najviac postihnutých mestách Real, Infanta a General Nakar si na základe najnovšej bilancie prírodná katastrofa vyžiadala celkom 364 ľudských životov. Najmenej 48 ľudí prišlo pri povodniach a zosuvoch pôdy o život v iných častiach ostrova Luzon.
Agentúra DPA píše vo svojej správe dokonca o viac ako 700 obetiach prírodnej katastrofy. Vo výletnom meste Real sa v dôsledku zosuvov pôdy zrútila trojposchodová budova, používaná ako evakuačné stredisko. Členom záchranných čiat a požiarnikom sa z trosiek kolabovaného objektu zatiaľ podarilo vytiahnuť 25 mŕtvol.

Vranová Lhota - Práce na naučné stezce vedoucí středem přírodního parku Bohdalov - Hartinkov završily Lesy ČR umístěním informační desky a posezení pro turisty. Naučná stezka začíná v údolí u potoka a vede chráněnou oblastí do obce Stará Roveň. "Na tabuli bude popsaná historie rudných štol, z nichž se stalo v minulém režimu skladiště nebezpečných odpadů," popisuje starosta Václav Schreiber. Odtěžení chemikálií, pesticidů, ropných látek a řezných olejů, které zde ukládaly podniky z celého regionu, stálo dvacet milionů korun. Odborná firma, která ozdravění štol prováděla, vozila odpad ve dvojitých kontejnerech až do spalovny v Ústí nad Labem.

Londýn Co se stane, když zasadíte mobilní telefon do země? Zatím ještě nic, ale jednou budou možná na trhu přístroje, z nichž vyroste květina. Vědci zWarwické univerzity ve Velké Británii totiž vyvinuli první mobil na světě, který je ekologický a rozkládá se v životním prostředí. Tento revoluční vynález umožňuje vyřešit problém recyklace mobilních telefonů, který trápí svět od té doby, co jej mobilní telefony přímo zaplavily. "Mobilní telefony patří k těm elektronickým přístrojům, které se nejrychleji inovují: rychlý vývoj technologie vede spotřebitele k tomu, aby své telefony stále měnili,"vysvětlili vynálezci. Stoprocentně ekologický přístroj je vyroben z polymerů, které se mohou biologicky rozložit. Rozpadnou se téměř v prach, když je zahrabete do kompostu, uvádí se ve sdělení univerzity. Telefon obsahuje semínko, které je viditelné přes malé okénko na mobilu. To vzklíčí teprve tehdy, když ho uživatel zasadí do země. Po dlouhém výzkumu tým doktora Kerryho Kirwana zjistil, že květinou, která má největší naději na vzklíčení, je slunečnice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů