Pátek, 26. dubna 2024

Stará a velmi intenzivní ekologická zátěž

Stará a velmi intenzivní ekologická zátěž
Moderátor (Kateřina Blechová):
Jihočeské dřevařské závody i město Soběslav, ve kterém mají provoz, už desítky let zatěžuje stará a velmi intenzivní ekologická zátěž. Zatímco dřevařské závody jsou zodpovědné za její likvidaci, k jejím financování se při privatizaci bývalého státního podniku zavázal Fond národního majetku. Právě nesourodá spolupráce soukromé firmy a státem řízeného fondu dokončení veřejné prospěšné likvidace nebezpečné ekologické zátěže komplikuje.

Josef Bláha, Česká inspekce životního prostředí, inspektorát České Budějovice:
Nebezpečné látky se v areálu dřevařských závodů v Soběslavi ukládaly už od roku 1915. Od té doby se tam impregnovalo dřevo. V bývalém provozu se k tomu až do 80. let používal kreosotový olej. Tmavá olejovitá kapalina, která obsahuje přibližně 250 chemických sloučenin. Souhrnně se nazývají polyaromatické uhlovodíky a mají nebezpečné karcinogenní účinky. Nejzazší termín realizace odstranění staré ekologické zátěže je konec roku 2006.

Sanace začala v roce 2000. Do letošního července se z areálu odvezlo už přes 200 tisíc tun kontaminované zeminy a z podzemních vod bylo odděleno 210 tun čistých kontaminantů. Podle materiálu ministerstva životního prostředí je právě v Soběslavi nejrozsáhlejší stará ekologická zátěž v jižních Čechách. Postupující likvidace odhalila, že je mnohem větší než analýzy, ze kterých smlouva o sanaci vychází, předpokládaly.

Jiří Vaníček, předseda představenstva, Jihočeské dřevařské závody, a.s., Soběslav:
Problém je, že se stávají téměř nesplnitelné termíny, které máme pevně stanovené rozhodnutím České inspekce životního prostředí.

Jindřich Bláha, ODS, starosta Soběslavi:
Je nedostatek finančních prostředků, tak ty práce nepokračují, což je poměrně vážná situace.

Přestože smlouva koordinující spolupráci dřevařských závodů s Fondem národního majetku platí, může sanace pokračovat jen omezeně. Dřevařské závody totiž na rozdíl od předchozích období nemají jistotu, že Fond národního majetku další provedené práce uhradí.

Jiří Vaníček, předseda představenstva, Jihočeské dřevařské závody, a.s., Soběslav:
Jsme vázáni určitými podmínkami Fondu národního majetku, který tyto práce financuje. Fond národního majetku vydává stanoviska k prováděcím projektům.

Právě poslední projekt, který předložili, schválen není. Jedním důvodem je podle mluvčí Fondu národního majetku skutečnost, že původní garance větší než 400 miliónů korun je vyčerpaná. Navýšit ji ale podle ní bez dodatku ke stávající smlouvě nelze.

Petra Krainová, mluvčí FNM ČR:
Jihočeské dřevařské závody odmítají uzavřít dodatek ke smlouvě, který je podmínkou pro navýšení garance. V tom má fond svázané ruce. Dokud nebude uzavřený ten dodatek, tak ji nemůže schválit.

Podle ředitele dřevařských závodů by podepsání dodatku v podobě, jakou jim fond předložil, mu poškodilo, proto ho už v září 2001 připomínkovali. Do dnes podle něj nedostali odpověď. Je zřejmé, že je pro pokračování sanace dohoda obou organizací nutná. O nic míň než potřeba ekologickou zátěž odstranit. Inspekce životního prostředí v srpnu vydala nové rozhodnutí a termín dokončení dokonce snížila o 4 roky. Zatížení areálu škodlivými látkami totiž před dvěma lety ještě zhoršila povodeň.

Josef Bláha, Česká inspekce životního prostředí, inspektorát České Budějovice:
Ta riziková analýza, která byla zpracovaná, se neustále doplňuje, protože při těch sanačních pracích se nachází neustále další a další místa znečištění.

Bezpodmínečně nutné je pro ochranu životního prostředí, aby alespoň fungovala čistírna odpadních vod, která čistí kontaminovanou podzemní vodu a její provoz se financuje v rámci sanace také. Zatímco dřevařským závodům za nedodržení termínu a nedokončení sanace hrozí pokuty, Fond národního majetku nemá průtahy co ztratit. Jenom svoje závazky odloží. Než se obě strany dohodnou, může trvat měsíc, ale i celý rok a minimálně o stejnou dobu se prodlouží i doba likvidace. V ideálním případě by se dřevařské závody i město měly zbavit ekologické zátěže už v roce 2006.

Zdroj: ČT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů