Pátek, 29. března 2024

Cena vody v Česku výrazně poroste

Cena vody v Česku výrazně poroste
PRAHA - Voda v tuzemsku od roku 1989 mnohonásobně podražila. Její cena je však proti průměru západních zemí Evropy stále méně než poloviční, a tak se bude stále zdražovat.
"Ceny se budou postupně přibližovat EU, ale spíš státům s nižší úrovní ceny," řekl předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Ota Melcher s tím, že vstupy dosud nestojí tolik co ve vyspělých zemích EU. Metr krychlový přišel loni v Česku zhruba na 38 korun, tedy asi na 1,2 eura. V zemích EU to bylo v průměru zhruba 2,7 eura. Vyplývá to z údajů, které poskytla Veolia Water ČR.
Do cenového vývoje v tuzemsku se ale výrazně promítnou závazky vůči unii v oblasti ekologie, například povinnost vybudovat kanalizaci a odpovídající čistírnu v každém městě nad 2000 obyvatel. Náklady na požadované standardy v odkanalizování a čištění odpadních vod se odhadují na 75 miliard korun. Asi ze 40 procent se to zřejmě bude krýt z vlastních zdrojů majitelů infrastruktury, tedy měst a obcí, což se projeví v cenách vody, uvedl Melcher.
Další tlak na zdražování podle něj bude představovat reprodukce nově vybudovaného majetku a také obnova mnohdy zastaralých sítí. Nakolik to vše pocítí lidé v účtech za vodu, bude záviset na podílu státu na financování. "Očekáváme, že cena vodného a stočného se v příštích
letech bude zvedat zhruba o tři procenta nad inflaci," odhadl Melcher.
Podle studie Nusconsulting Group ve vybraných deseti zemích EU patřila loni k nejdražším voda pro domácnosti v Dánsku a Německu, kolem 4,5 eura (140 korun) za metr krychlový. Například v Británii to bylo kolem 2,9 eura a ve Francii 2,6 eura. Extrémně nízká cena, 0,68 eura (21 korun) za metr krychlový, byla v Itálii, kde jsou ale dodavatelé nuceni prodávat vodu drobným spotřebitelům pod náklady.
V Česku spotřebuje jedna osoba měsíčně kolem 3150 litrů, za což zaplatí 126 korun. Roční náklady čtyřčlenné rodiny na vodu se pohybují okolo 6000 korun.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů