Pátek, 29. března 2024

Důležité stavby pro Podkrušnohoří

Důležité stavby pro Podkrušnohoří
Koncem roku 2004 začala dostavba kanalizační sítě v Ústí nad Labem, Chabařovicích a Povrlech. Tato investiční akce je součástí projektu "Rekonstrukce systému zásobování pitnou vodou, výstavba kanalizačních sběračů, rekonstrukce úpravny vody a čistíren odpadních vod v Podkrušnohoří", "Skupina opatření č. 3 - Dostavba kanalizace v Ústí nad Labem", na jehož financování se podílí EU.

Projekt ISPA Podkrušnohoří se skládá ze tří subprojektů:

Skupina opatření č. 1: Pitná voda, tj. rekonstrukce úpravny pitné vody Hradiště a s tím související vodovodní přivaděč Želenice - Bílina (realizace začala 22. září 2004).

Skupina opatření č. 2: Rekonstrukce čistíren odpadních vod (ČOV), která zahrnuje rekonstrukce ČOV v městech Chomutov, Žatec, Kadaň, Jirkov a Klášterec nad Ohří.

Skupina opatření č. 3: Kanalizace, tj. dostavba kanalizační sítě v Ústí nad Labem, Chabařovicích a Povrlech.

V souhrnu jde o investici za 900 mil. Kč, z toho zhruba 438 mil. Kč představují prostředky Severočeské vodárenské společnosti, přibližně 412 mil. Kč z Fondu soudržnosti a asi 50 mil. Kč od SFŽP (polovina formou dotace, polovina formou půjčky s 2% úrokem). Náklady na dostavbu kanalizace dosáhnou více než 190 mil. Kč. Termín ukončení celého projektu ISPA Podkrušnohoří je pevně stanoven na červen 2006.

"Jsem rád, že se v Podkrušnohoří buduje další důležitá stavba, která přispěje k naplnění závazku čištění městských odpadních vod, k němuž se ČR zavázala při vstupu do EU a že SFŽP k tomu svou činností významnou měrou pomáhá," konstatoval při slavnostním zahájení dostavby kanalizační sítě v Ústí nad Labem Andrej Mudray, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Jak uvedl Petr Skokan, předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti a nynější hejtman Libereckého kraje, dostavba kanalizace v Ústí nad Labem, Povrlech a Chabařovicích přispěje významným způsobem ke snížení znečištění řeky Labe, tedy přeshraniční zátěže životního prostředí. "Věřím, že na model spolupráce s EU a SFŽP ČR, jaký představuje projekt ISPA Podkrušnohoří, stejně úspěšně navážeme při realizaci dalších integrovaných projektů, které v současnosti Severočeská vodárenská společnost připravuje," dodal.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů