zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

VYZKOUŠEJTE SE! - pokračování

11.02.2005
Obecné
VYZKOUŠEJTE SE! - pokračování

Minule jsme si slíbili, že v ověřování našich znalostí o přírodě budeme pokračovat a tak dnes přichází "na pořad" druhé pokračování. Jsem si vědom, že o přírodě bychom se mohli učit a ověřovat si své znalosti neustále, neboť je to živoucí svět, který nás překvapuje dnes a denně něčím novým, něčím, co jsme dosud neznali, nepoznali a nevěděli. Je jen škoda, že my lidé, součást té přírody ji dokážeme ničit a ve své podstatě ničíme tím i sebe. Napadá mne srovnání že lidstvo by se dalo srovnat s roztočem, kterého nasadíme do skleníku, aby zničil škodlivé mšice.

     On je zlikviduje a tím, že zlikvidoval mšice, zničí tak i sebe. A myslím, že lidstvo postupuje stejně. Přírodu nenávratně ničí a až nebude co ničit, lidstvo zničí tak i sebe. A bez všech přírodních katastrof, válek, jen vlastní vinou. Ale dost moralizování, ostatně to všichni víme, ale chováme se stejně opačně. Dejme se tedy do našeho kvízu.

     1. Je kapr obecný chráněná forma živočicha:
a) jen divoká forma
b) jen na některých tekoucích tocích
c) ve speciálních chovných nádržích
d) není

     2. Který z našich plazů není chráněným živočichem:
a) Slepýš křehký
b) Ještěrka obecná
c) Zmije obecná
d) Užovka hladká

      3. Mezi ptáky nepatří:
a) Břehule říční
b) Bělořit šedý
c) Skorec vodní
d) Ostrucha křivočará

      4. Nejstarší zoologickou zahradou u nás je:
a) Praha - Troja
b) Dvůr Králové nad Labem
c) Lešná, okres Zlín
d) Liberec

      5. Která z našich rostlin není v Čechách chráněná:
a) Jalovec obecný
b) Smetanka lékařská
c) Lýkovec jedovatý
d) Stulík žlutý

      6. Nejvyššího věku 189 let z živočichů v zajetí se dožil:
a) Želva paprsčitá
b) Výr velký
c) Šimpanz
d) Hroznýš královský

      7. Na zemi se nejrychleji, v jistém okamžiku, pohybuje až 120 km/h nejrychleji:
a) Gazela
b) Klokan
c) Chrt
d) Gepard

      8. Ve vodě se nejrychleji až 70 km/h pohybuje:
a) Tuňák
b) Žralok bílý
c) Kosatka
d) Losos

      9. Ve vzduchu dokáže letět až 200 km/h:
a) Sokol
b) Rorýs
c) Ledňáček
d) Vážka

      10. Pyrit - kyz železný řadíme mezi:
a) Křemičitany
b) Sulfidy
c) Oxidy
d) Uhličitany

      11. Mezi fosforečnany patří:
a) Krevel
b) Uhlí
c) Apatit
d) Kazivec

      12. Křemičitan hlinito-hořečnatý je nerost:
a) Burel
b) Malachit
c) Záhněda
d) Český granát

      13. Na kterém místě Mohsovy stupnice tvrdosti je křemen:
a) na 8
b) na 5
c) na 7
d) na 9

      14. Plavín štítnatý je:
a) rostlina
b) nesmysl
c) ryba
d) živočich


     Dnešní test je u konce. Pod tímto odstavcem najdete vyluštění. Za každou správnou odpověď si dejte jedničku. Za každou špatnou pochopitelně kuli. Pak sečtěte, vydělte počtem otázek a máte známku jako ve škole.


Správné odpovědi: 1-a, 2-c, 3-d, 4-d, 5-b, 6-a, 7-d, 8-c, 9-a, 10-b, 11-c, 12-d, 13-c, 14-a

     Další penzum otázek z přírody jsme tedy vyčerpali a věříme, že se vám na podstatnou část podařilo odpovědět správně. Autor musí přiznat, že u některých otázek byl nucen sáhnout i do literatury a tedy, že některé otázky jsou náročnější. Ale je logické, že nároky ve všem a tedy i v našem kvizu se musí zvyšovat. A tak chutě do přemýšlení. A příště už otázky ze zeměpisu. Těšte se !

Zdroj: www.temere.com

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí