Čtvrtek, 28. března 2024

Zákon zajímal zemědělce, rádobyochránce nikoliv

Zákon zajímal zemědělce, rádobyochránce nikoliv
České Budějovice - Nejpozději třicátého října 2007 budou muset mít zvláště velké zdroje znečištění ovzduší takzvané integrované povolení provozu. Ukládá jim to zákon.
Tato problematika se týká i zemědělských a potravinářských provozů, pro které se včera z podnětu ministerstva zemědělství v českobudějovickém sídle ministerstva zemědělství, zemědělské agentury a pozemkového úřadu konal na toto téma seminář.
"Postupně je pořádáme na sedmi místech v republice tak, aby měl každý zemědělec možnost se jich účastnit. Potřebné informace získají i v poradenských centrech, tedy ve Výzkumném ústavu zemědělské techniky, na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě, výzkumném ústavu potravinářském a samozřejmě i na ministerstvu zemědělství," poradil Antonín Jelínek z Výzkumného ústavu zemědělské techniky.
Podle něj na semináři ale chyběli účastníci budoucích řízení, kteří se prezentují s oponentními posudky, jako jsou například Jihočeské matky či Děti země. "Měli by se také zúčastnit, aby se s otázkou integrované prevence podrobně seznámili. V opačném případě se pak stává, že mají v průběhu řízení řadu irelevantních připomínek a vymýšlejí si něco, co akorát celý proces zdržuje."
Samotné vystavování integrovaných povolení spadá do kompetence krajského úřadu. "Příslušné krajské úřady jsou s výjimkou Prahy jedinou pověřenou osobou, která může vydat žadateli souhlas," upřesnil Josef Kališ z ministerstva zemědělství. "Jihočeský kraj je na celý proces i případnou pomoc při vyřizování povolení připraven dobře," vyzdvihl Jelínek.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů