Pátek, 26. dubna 2024

Komise: Snížit emise v leteckém provozu

Komise: Snížit emise v leteckém provozu
Evropská komise zahájila osmitýdenní veřejnou debatu, která má najít způsob, jak snížit emise skleníkových plynů v letectví. Brusel chce začlenit leteckou dopravu do svého ekologického programu. Obává se však, zda tím unijní aerolinie nebudou v nevýhodě oproti konkurenci.
"Emise skleníkových plynů se v letech 2002 až 2025 zvýší v letecké dopravě o 110 procent. Není možné vyčlenit letectví z plánu na snižování emisí. Je to nefér vůči jiným sférám dopravy a odvětvím ekonomiky," uvedl komisař pro dopravu Jacques Barrot. Komise dala odborné veřejnosti ke zvážení pět základních modelů, jak by se dalo snížení emisí v letectví dosáhnout. Aerolinie by se mohly zapojit do systému obchodování s emisemi, platit paušální poplatky, bylo by možné uvalit daň na kerosin a letenky nebo by se zvýšila efektivita letounů a využití leteckých tras. Bruselská exekutiva neupřednostňuje ani jednu z variant. Chce ale najít řešení v druhé polovině letošního roku. "Pro aerolinie je nejméně schůdná varianta daně na kerosin nebo na letenky. Pokud by k takovému kroku nedošlo v globálním měřítku, evropské letecké společnosti by byly diskriminované a těžko by obstály vůči konkurenci neevropských společností," uvedla v prohlášení Asociace evropských aerolinií AEA. Air France a British Airways, které jsou členy AEA, uvedly, že nejlepším řešením by bylo začlenit letecké společnosti do systému obchodování s emisemi.
"Aerolinie se mýlí, když si myslí, že obchodování s emisemi je jedinou cestou, jak zrušit jejich výjimky. Mnohem spravedlivější a jasnější by bylo vybírání paušálních poplatků za trasy a zdanění kerosinu. Tím by se z leteckého provozu konečně stalo normální ekonomické odvětví," říká ředitel Evropské asociace dopravy a životního prostředí Jos Dings.
Evropská unie se ale na zdanění leteckého benzínu nedokázala dohodnout. Země s velkým podílem turismu se totiž obávají, že zdražení letenek by vedlo k odlivu cestujících do jiných regionů. O daních se unie musí dohodnout vždy jednomyslně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů