Úterý, 23. dubna 2024

Příchod jara svědčí ptačím námluvám, vrací se sokoli

Příchod jara svědčí ptačím námluvám, vrací se sokoli
Děčín - S ustupující zimou se zpátky z teplejších koutů Evropy na Děčínsko vrací samičky sokolů stěhovavých. Svatební reje s očekávaným příchodem jara tak začínají nabírat na intenzitě. Je to dobrý signál k úspěšným námluvám a pozdějšímu vyvedení další nové generace vzácných opeřenců.

"Ta stávající populace v Labských pískovcích a v obou národních parcích na českosaském pomezí se v posledních letech pohybovala okolo dvaceti párů. Tohle zastoupení by mělo zůstat zachováno," tvrdil zoolog děčínské správy chráněné krajinné oblasti Pavel Benda.
Přestože má sokol přívlastek stěhovavý, označení se týká spíše samiček. Ty odlétají na podzim do jiných teritorií, většinou se jedná o střední Evropu. Jejich sokolí druhové zůstávají i přes zimu ve svých hnízdištích ve skalních rozsedlinách pískovců a případně na dalších místech.
Neklamnou předzvěstí jara jsou i typické noční zvuky dalších vzácných opeřenců. Jde o sýčky, kteří se ozývají dokonce přímo v obytných částech Děčína, často jejich houkání vychází zejména z panelových domů v některých městských sídlištích. Dá se říci, že prakticky každé sídliště má svého sýčka.
"Je to možná s podivem, ale tato místa se stala oblíbenými úkryty našich nejmenších a z hlediska ohrožení nejvzácnějších sov. Jejich počty v naší republice výrazně poklesly. Přímo v Děčíně odhadujeme populaci těchto nočních dravců až na deset párů,"
poznamenal Pavel Benda.
Sýčkové si dělají na sídlištích hnízda v nejrůznějších odvětrávacích otvorech panelových domů. Smůlou je, že hnízda nebývají příliš velká a mláďata z nich často vypadávají nebo vylétnou a už zpátky cestu nenajdou. Na zemi je pak ohrožují kočky nebo psi a nebo je najdou lidé, kteří mláďata většinou nosí do místní zoologické zahrady.
"Takových nečekaných přírůstků jsme tady měli už několik. Když dorostou, snažíme se je vracet do přírody. Tam se ale musí učit lovit a je to pro ně obtížný návrat, když jsou zvyklí na lidi. Někdy si je ponecháváme i v našem areálu k dalšímu chovu," poznamenal zoolog děčínské zahrady Roman Řehák.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů