Pátek, 29. března 2024

Havlíčkův Brod chce na rostoucí kvanta odpadu z plastů novou halu

Havlíčkův Brod chce na rostoucí kvanta odpadu z plastů novou halu

HAVLÍČKŮV BROD -- Havlíčkův Brod potřebuje nový sklad na plastový odpad. Za posledních pět let, kdy se plasty ve městě třídí, se objem separovaného odpadu zvedl jedenáctkrát zhruba na 220 tun ročně. Před zpracováním je zatím uložen venku a v zimě se kvůli sněhu nemůže drtit. Díky skladu by byl možný celoroční provoz, řekla dnes ČTK Irena Nečasová z městských technických služeb. Město se nyní na projekt téměř za jeden milion korun uchází o dotaci v krajském grantovém programu.

Plasty se v Brodě třídí od roku 2000. O rok později technické služby koupily drtič za více než 800 000 korun, z nichž 40 procent uhradil stát. Stejně jako třídicí linka, u níž pracuje až šest lidí, je umístěn v budově. Zhruba 100 tun plastů loni dodali podnikatelé, z kontejnerů od obyvatel bylo asi 120 tun. Svezený odpad se však skladuje venku. "Drtič ještě stačí, ale zpracování komplikují povětrnostní vlivy," uvedla Nečasová.

Plastové lahve, vytříděné podle barev, odebírá Silon Planá. Vyrábí z nich materiály na zateplení střech, laťky k plotům nebo okapy. Drcené plasty se dodávají do cementárny v Práchovicích k vytápění. Z odpadového plastu se vyrábí třeba i travní dlaždice.

Havlíčkobrodští občané s odpadem ke kontejnerům míří stále častěji. Díky rostoucímu počtu nádob se zkracují vzdálenosti, po nichž musí odpad přenášet. "Nyní je ve městě již 97 separačních stání, kde jsou kontejnery na sklo, papír a plasty, a počet bychom chtěli ještě rozšířit," uzavřela Nečasová.

Podle místostarosty města Tomáše Hermanna připadá na jednoho obyvatele Vysočiny za rok 307 kilogramů komunálního odpadu, nejméně ze všech krajů. Vytřídí se ale jen kolem 15 procent. Podle krajského plánu se má podíl tříděného odpadu rychle zvednout. Vysočina třídění dotuje třetím rokem. Poprvé rozdělila 1,6 milionu korun. Loni vydala 5,4 milionu a na letošní rok má připraveno 4,5 milionu.

Věra Stejskalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů