Pátek, 26. dubna 2024

Začíná tradiční festival Ekologické dny

Začíná tradiční festival Ekologické dny
Ten olomoucký je největší přehlídkou svého druhu v republice

Řadu besed, přednášek, výstav, koncertů, divadelních představení, soutěží, výletů i ekologický jarmark nabídne od 15. dubna do 3. května 15. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO). Ústředním mottem letošního festivalu je Krajina pochybností.
Přehlídka rozmanitých ekologických aktivit je největší akcí v ČR mezi těmi, které se snaží o zvýšení ekologického povědomí veřejnosti. V poslední době ji navštěvuje pravidelně přes dvacet tisíc lidí. Festival letos nabídne i několik novinek. Bude mezi nimi například fotografická soutěž Krajiny vnitřní a vnější na motivy stejnojmenné knihy Václava Cílka.
"Ekologické dny jsou tradičním festival s osvědčeným systémem. Hlavním smyslem akce je to, že se na ní lidé setkávají a diskutují o tématech, která je zajímají. Těší nás, že pozvaní hosté projevili velký zájem o téma pochybování. Pochybnosti totiž patří do života každého z nás," řekl Právu vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.
"I letos zůstáváme věrni tradici a chceme oslovit široké spektrum občanů, a to i ty, jimž jsou jinak zájmy ochrany přírody vzdálené," uvedl Michal Bartoš, vedoucí Střediska ekologické výchovy Sluňákov, které působí při odboru životního prostředí olomouckého magistrátu a akci organizuje.

Speciální programy i pro děti

Hlavní motiv festivalu bude podle něj prolínat všemi besedami, které se uskuteční v olomouckém Divadle hudby. Objeví se na nich řada známých osobností, například psychiatr Cyril Höschl, sociologové Václav Bělohradský a Jan Keller, teolog Ivan Odilo Štampach, filozofové Zdeněk Neubaer, Zdeněk Kratochvíl a Stanislav Komárek, matematik Jiří Fiala či biologové Jan Zrzavý, David Storch a Vojtěch Novotný.
Některé z akcí jsou určeny speciálně pro děti. Třeba v sobotu 16. dubna budou pro ně připraveny různé hry a soutěže v zoo na Svatém Kopečku, na pátek 22. dubna je pro ně připravena pohádková oslava Dne země v olomouckém Domě dětí a mládeže.
Tradičním vrcholem letošních EDO bude 1. května ekologický jarmark na olomouckém Horním náměstí. Podobně jako i v minulých letech se v jeho rámci budou prezentovat různí řemeslníci, ale i ekologická hnutí a občanská sdružení. Na koncertě tu vystoupí Javory s Hanou a Petrem Ulrychovými, skupiny Traband, KOA, Irish dew, -123 minut, harmonikář Václav Koubek i kapely z Polska a Slovenska.
Náklady na letošní festival činí podle náměstka olomouckého primátora Miroslava Petříka (ČSSD) zhruba 700 tisíc korun.
Podělí se o ně radnice, Olomoucký kraj a ministerstvo životního prostředí. Podrobný program EDO lze najít například na internetových stránkách www.olomoucko.cz
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů