Sobota, 27. dubna 2024

Ptačí oblast Českolipsko by mohla narušit skládka odpadů

Ptačí oblast Českolipsko by mohla narušit skládka odpadů
Plánovaná skládka odpadů u bývalého letiště v Ralsku - Hradčanech by se mohla dostat do rozporu s ochranou cenné ptačí oblasti Českolipsko - Dokeské mokřady a pískovce. Komunikace, které by ke skládce vedly, by totiž mohly narušit přírodu, v níž vzácní ptáci žijí. To řekl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko Ladislav Pořízek.

"Úvahy o vybudování skládky jsou ale zatím jenom v počátcích, pokud by ale skládka život ptáků negativně ovlivňovala, měli bychom proti ní námitky," dodal Pořízek.

Ptačí oblast Českolipsko - Dokeské mokřady, o niž se odborně stará CHKO, měří 9400 hektarů a její území se chrání kvůli pěti druhům ptáků. Jsou to jeřáb popelavý, moták pochop, lelek lesní, slavík modráček a skřivan lesní. Vyskytují se tam i další vzácné druhy jako orel mořský nebo čáp černý.

Ptačí oblast ovlivňuje rozvoj obcí a plány velkých hospodářů, kam patří například Vojenské lesy a statky, Lesy České republiky nebo Rybářství Doksy. CHKO s nimi jedná už více než rok a dnes se s nimi ekologové sešli v České Lípě znovu. "Vysvětlujeme, že ptačí oblast vyhlášená loni v říjnu jim neuškodí a čeho se její ochrana týká," řekl Pořízek.

Podle něj ptačí oblast nemůže zrušit nebo omezit územní plán, platný ještě před jejím vyhlášením. Například u vrchbělské střelnice se hranice ptačí oblasti přesunuly kvůli již schválenému dostihovému závodišti a sportovnímu areálu.

Nejrozsáhlejší z deseti obcí, jichž se ptačí oblast týká, je Ralsko. Podle starosty Jindřicha Šolce ptačí oblast rozvoji obce v ničem nebrání a ekologové z ní již dříve na přání Ralska vyňaly osadu Hradčany a Hradčanský rybník. "Přírodu v ptačí oblasti bychom i my rádi udrželi co nejvíce zachovalou, v poslední době nám bohužel dělají velké starosti majitelé motocyklů a terénních aut. Bezohledně jezdí na vzácná území a ničí je," podotkl Šolc.

Zdroj: www.igenus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů