Pátek, 26. dubna 2024

Na trh míří termínované kontrakty

Na trh míří termínované kontrakty
Evropská emisní burza (ECX) v Amsterodamu a mezinárodní ropná burza (IPE) v Londýně oznámily, že dnes začíná elektronické obchodování s termínovanými kontrakty (futures) na emise oxidu uhličitého.
Termínované kontrakty umožní účastníkům trhu uzavřít dohody o prodeji či nákupu povolenek vydaných v rámci národních alokačních programů.
Termínové obchody s povolenkami umožní účastníkům nákup či prodej za pevnou cenu ke sjednanému datu, zpravidla ve čtvrtletních intervalech. "Snižuje se tak riziko neplacení protistrany. Futures jsou transparentnější než přímé obchody mezi subjekty," uvedl mluvčí ECX Albert de Haan. První vyrovnání bude letos v prosinci.
Za kontrakt v objemu tisíce tun kysličníku uhličitého zaplatí registrovaný člen burzy IPE dvě eura, nečlen 2,50 eura.
Od obchodu s emisemi si Evropská unie slibuje rychlejší pokrok ve snižování emisí oxidu uhličitého, který je považován za hlavní příčinu takzvaného skleníkového efektu. To je možné například přechodem na vyspělejší technologie ve výrobě.
Obchodování umožní velkým emitentům CO2 nákup dodatečných povolenek nad rámec "přídělu" v rámci národních programů. Naopak, pokud emitent vypustí méně škodlivého plynu, než mu přísluší, může přebytek prodat.
ECX si vyzkoušela obchodování v šestiměsíčním testu v reálných podmínkách. " Vytvořili jsme zajímavý a spolehlivý produkt," věří si Peter Koster, šéf burzy. O burzu projevují zájem rovněž investiční fondy. Vidí v ní příležitost k výdělku.
Aby české podniky mohly začít obchodovat se svými povolenkami, potřebují především od úřadů dostat přesný počet svých kreditů. To by podle Tomáše Chmelíka z Ministerstva životního prostředí nemělo trvat déle než pár týdnů.

Jak se bude obchodovat s emisemi
První den elektronického obchodování je 22. duben 2005.
Obchodovat se může s povolenkami vydanými autorizovanými institucemi v jednotlivých členských zemích Evropské unie. Přípustné jsou i jiné nástroje specifikované pravidly IPE.
Přístup k obchodování mají registrovaní členové nebo klienti IPE .
Kontraktační jednotkou je tisíc tun CO2. Poplatek za kontrakt činí 2 eura pro člena IPE, nečlen zaplatí 2,50 eura.
První vyrovnání se uskuteční v prosinci roku 2005.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů