Sobota, 27. dubna 2024

Černá skládka je domovem bezdomovců

Černá skládka je domovem bezdomovců

Liberec - Lidé bez domova, sprejeři, hrající si děti, zvědavci hledající cennosti, ale i náhodně procházející spoluobčané - ty všechny potkáte na obrovské černé skládce v Doubské ulici v Liberci, přímo pod multifunkční halou. Lehce se mohou stát potenciálními oběťmi řady zákeřných nemocí, které tu na ně číhají na každém kroku. Jsou zde tuny odpadu z domácností i staveb, hejna potkanů a tlupa bezdomovců, kteří si pod viaduktem z vyhozeného nábytku zřídili provizorní bydlení. Páchnoucí hnijící zbytky z domácností jsou zdrojem mnoha nebezpečných chorob, překvapivě je na skládce poměrně rušno.

"Pokusíme se zjistit vlastníka pozemku, na kterém se skládka nachází. Je-li to právnická osoba, bude povinna pozemek uklidit. Nestane-li se tak, hrozí jí pokuta do 100 000 Kč. Fyzické osobě sice nemůžeme udělit opatření pozemek vyklidit, zato ale může i opakovaně několikrát za sebou od nás obdržet pokutu 10 000 Kč," uvedla vedoucí oddělení odpadů a ovzduší městského magistrátu Ivana Řimnáčová.

Severočeši ročně vyprodukují tisíce tun odpadu, a protože mnoho z nich neví, kam který druh odvézt, končí velká část právě na černých skládkách, jako je v Doubské ulici. Magistrát města Liberce se zavázal, že se skládkou bude nadále intenzivně zabývat a pokusí se v brzké době sjednat nápravu. O situaci na skládce i o její likvidaci budeme čtenáře informovat.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů