Pátek, 29. března 2024

Obce Pod Peperkem kompostují odpad

Obce Pod Peperkem kompostují odpad
Sázava V obci vyrostla kompostárna, která likviduje bioodpad. Postavit ji nechaly vesnice sdružené ve Svazku obcí Pod Peperkem. Mimo jiné proto, aby mohly zpracovávat kaly ze sázavské a losenické čistírny odpadních vod.

S kaly z čistíren mají obce problémy Ekologické zařízení bylo uvedeno do provozu v závěru minulého roku. "Kompostárna má za sebou zkušení provoz, koncem ledna jsme obdrželi kolaudační rozhodnutí a rozhodnutí krajského úřadu o jejím provozování,"řekl starosta Sázavy František Ledvinka. Ve zkušebním provozu zaznamenali provozovatelé zařízení drobné potíže se samotnou technologií. "Došlo k úpravám vyskladňovací frézy a dopravníků,"potvrdil informaci starosta. "Teď ale musíme vyřešit problém, který vznikl potřebou zpracovávat kaly z čistíren odpadních vod ze Sázavy a Velké Losenice. Zřejmě budeme muset vytvořit dozrávací plochu, protože ke zpracování odpadů z čistíren v současné podobě má Česká inspekce životního prostředí výhrady,"sdělil Ledvinka. Lidé ze Sázavy a okolních obcí se učí zelenou hmotu ze zahrad vozit do kompostárny. "Zpracováváme také listí z obecních ploch. Linka je uzpůsobena i ke zhodnocení zbytků z jídelen a dalších šesti druhů bioodpadu,"podotknul starosta.

Kompostárna stála více než šest milionů korun Kompost, který vznikne zpracováním bioodpadu, bude Sdružení obcí Pod Peperkem zanedlouho nabízet zájemcům. "V současné době čekáme na úřední certifikaci výrobku. Zatím spolupracujeme se zemědělci. Ti nám dávají slámu, my na oplátku polotovar kompostu, který si oni nechávají dozrát na hnojništi,"vysvětlil šéf sázavské radnice. Postavení linky stálo šest milionů tři sta tisíc korun. "Z této částky jsme dostali dva a půl milionu státní dotaci z fondu ministerstva životního prostředí. Zbytek jsme dotovali z rozpočtu obcí, podílem podle počtu obyvatel, a také z části úvěrem,"uvedl starosta obce, v které ekologické zařízení stojí. Kompostárnu obsluhuje jeden pracovník na plný úvazek. Na vybudování kompostárny v Sázavě se podílely obce sdružené ve Svazku obcí Pod Peperkem. "Jsou to Sázava, Velká Losenice, Nové Dvory a Hamry nad Sázavou,"připomněl starosta František Ledvinka.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů