Sobota, 27. dubna 2024

Slovensko bude musieť do roku 2012 zvýšiť limity na recyklácie obalov

Slovensko bude musieť do roku 2012 zvýšiť limity na recyklácie obalov
Slovensko zavedie do roku 2012 limity na recykláciu odpadov z obalov. O sedem rokov bude teda potrebné recyklovať takmer dvojnásobne viac obalov ako v súčasnosti. Rozhodla o tom dnes vláda.

V tomto roku by malo Slovensko recyklovať celkovo 28 percent odpadov z obalov, v roku 2012 to už musí byť 55 percent. "Myslím, že s tým nebudeme mať problémy a v tomto momente už plníme povinnosti, ktoré sú pre nás stanovené na rok 2005," povedal dnes novinárom minister životného prostredia László Miklós. Európska únia povolila Slovensku na zavedenie recyklačných limitov prechodné obdobie, keďže podľa Miklósa by "náš recyklačný priemysel nebol zatiaľ schopný zvýšené nároky plniť".

Miera recyklácie sa tak bude musieť do roku 2012 zvýšiť u papierových obalov z 30 na 60 percent, sklenených obalov zo 40 na 60 percent, obalov z dreva na 25 percent. V roku 2012 tiež bude SR musieť recyklovať až 55 percent všetkých odpadov z kovových obalov, čo je o 35 percent viac ako roku 2005.

Zavedenie limitov bolo podľa Miklósa prerokované aj s priemyselníkmi, ktorí proti plánovanému zavedeniu limitov neprotestovali. Cieľové miery recyklácie a zhodnotenia odpadov z obalov môžu mať v konečnom dôsledku pozitívny dopad na zamestnanosť, najmä v oblasti zberu, úpravy a spracovania odpadov z obalov, ako cenných zdrojov náhrady primárnych surovín.

Vláda dnes tiež s pripomienkami schválila zákon o environmentálnom overovaní a registrácii organizácií v schéme Európskeho spoločenstva pre environmentálne manažérstvo a audit.
Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů