Pátek, 29. března 2024

Zdeněk Srstka pomáhal stěhovat mravence

Zdeněk Srstka pomáhal stěhovat mravence
Turnovsko - Ochránci přírody v Českém ráji stěhují ohrožená mraveniště na bezpečná místo. Záchrannou akci přijel sledovat se štábem také herec Zdeněk Srstka pro pořad Chcete mě?
Přední český specialista na transfer mravenců Jan Daňo přemístí deset mravenišť z lesní cesty u Hrachovic na Turnovsku na dva kilometry vzdálené Dubecko. "Tam jsme mravencům vybrali nové útočiště. Je to podobné místo, na jakém si postavili původní domov, " řekl Daňo. Cestu pokrytou mraveništi chce totiž obec letos vymýtit a znovu zprovoznit.
Podle Daňa je stěhování mravenců náročná práce vyžadující zkušenosti. "Je třeba odebrat mraveniště do hloubky, aby uvnitř nezůstaly mravenčí samičky," popisuje. Ve středně velkém mraveništi prý bydlí asi 150 tisíc mravenců, z toho několik tisíc samiček.
Spolu s pomocníkem leze po čtyřech a nabírá hmotu mraveniště lopatkami do nádob. Ruce i trup mravenčího stěhováka jsou pokryty mravenci. "Mravenci vlezou úplně všude: za krk, do prádla, do nosu i do uší. Samozřejmě, že koušou. Hlavně v létě je to hodně nepříjemné, ale já si nějak zvykl," pokračuje Daňo.
Stěhováci pak nádoby s mravenci převezou na nové působiště a vyklopí. Mravencům trvá několik měsíců, než si znovu vyhloubí podzemní chodby pod mraveništěm. Proto je nejlepší doba transferu na jaře. "Všechny druhy mravenců jsou chráněny zákonem. Jejich stěhování například kvůli stavbám majitelům pozemků hradíme," uvedl Aleš Hoření ze Správy CHKO Český ráj, který má transfery zvířat z problémových míst na starosti.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů