Čtvrtek, 18. dubna 2024

Radioaktivní odpady v řece

Radioaktivní odpady v řece
Vedení nejstaršího závodu na regeneraci jaderného paliva v Rusku - závodu Majak na Urale bylo obviněno za špatné nakládání s radioaktivním odpadem. Vyšetřováním bylo totiž zjištěno, že tekutý radioaktivní odpad byl ze závodu vypouštěn do řeky Teča, přítoku sibiřského veletoku Ob, který ústí do arktického moře.

Závod Majak je proslulý katastrofálním přístupem k ochraně životního prostředí. Podle odborníků radiace v oblasti překračuje bezpečnou úroveň o více než 200 procent a obyvatelé z okolí, vystavení po léta škodlivému záření, mají zdravotní následky.

Závod zpracovává odpad z jaderných elektráren z Ruska i zahraničí, extrahuje se tu z něj plutonium a připravuje se na uskladnění. Už v roce 2003 byl Majak kvůli ochraně přírody uzavřen, ale později byla výroba znovu spuštěna. Současné trestní řízení by jej podle ochránců přírody mělo definitivně zastavit.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů