Čtvrtek, 28. března 2024

Summity G8: luxus a nesplněné sliby

Summity G8: luxus a nesplněné sliby
Na první pohled připomíná G8 tajné uskupení. Skupina nemá žádné ústředí, rozpočet ani stálé zaměstnance. Neformální, avšak o to výlučnější skupina hospodářských mocností, která včera zahájila třídenní summit ve Skotsku, chce řešit problém chudoby Afriky i globální změny klimatu.
Jako vždy, zasedají nejmocnější politici světa v luxusním prostředí, za hradbou tisíců policistů.
"K diskusi o africkém hladu je jen málo lepších příležitostí než opulentní večeře v přepychovém skotském hotelu," poznamenal místní list Sunday Herald.
Podobnou ironií bylo, když francouzský president Jacques Chirac předloni kritizoval fakt, že dva milióny lidí ročně umírají kvůli nedostatku vody, právě ve francouzském lázeňském městečku Evian, kde se schůzka G8 odehrávala.
Historie skupiny nejbohatších zemí, která se blíží svým třicátým narozeninám, je podobných tragikomických momentů plná. Pro Afriku je však podstatnější jiná pověst, která summity provází - politici neplní své sliby.
Chudoba, dluhy, obchodní bariéry, to vše byly priority summitů už dávno v minulosti. "Výsledky nikdy neodpovídají očekávání - to dokázala většina předchozích summitů, které pokrývám už od jejich začátku v sedmdesátých letech," napsal zpravodaj stanice BBC John Simpson.

Závazky? Jen dobrovolné
G8 si může klást cíle - ale jejich naplňování jednotlivými zeměmi je zcela dobrovolné.
"Od prvního zasedání tehdejší G7 v roce 1975 začala dlouhá historie porušených slibů, vzletných komuniké a nehmatatelných závazků bohatého světa pomoci Africe," napsal deník Guardian.
Na summitu v německém Kolíně nad Rýnem v roce 1999 například vůdci slíbili odepsat stamiliardy dolarů dvaačtyřiceti nejchudším zemím. Po pěti letech byla odpuštěna ani ne pětina této částky. Dluhovými úlevami se marně zabývalo dokonce šest summitů G8.
Nynější schůzka je ale výjimečná - britský premiér Tony Blair, který touží po úspěchu africké agendy v závěru své politické kariéry, vytvořil neformální alianci s hudebníkem Bobem Geldofem. Jeho koncerty proti chudobě s názvem Live 8 vnesly do politického procesu nebývalý idealismus.
"Ostatní vůdci G8 se ocitli v obklíčení. Musí naplnit očekávání miliónů lidí, kteří sledovali koncerty, nebo je svět odsoudí," uvedla BBC. Hlavní motivace, která jednající politiky vede, se však podle ní nezměnila: "Klíčovou silou jsou vlastní zájmy států."
Ta sehraje svou roli i nyní. Summit v Gleneagles je označován za jeden z těch, na němž jsou spory mezi velmocemi neostřejší.
Mnozí vůdci navíc přijeli ve velmi nepříznivé politické situaci.
George Bush a Tony Blair jsou u veřejnosti nepopulární kvůli válce v Iráku. Německý kancléř Gerhard Schröder čelí zářijovým předčasným volbám a francouzský prezident Jacques Chirac je vyzýván k rezignaci po neúspěšném referendu o evropské ústavě.

Rozbité výlohy jsou tradicí
Itálie ani Francie nejsou nadšeny myšlenkou podpořit Afriku, USA zase nesouhlasí s plánem snižovat emise škodlivých plynů. Část Evropy navíc stále nezapomněla na příkoří, které utrpěla americkou invazí do Iráku.
Je však jisté, že některé kompromisy vůdci států uzavřou. G8 je zákulisní proces, který probíhá 365 dní v roce. Neviditelní "šerpové" připravují agendu a dohody bývají dopředu pečlivě připravené.
Přesto nikdy nechybějí bouřlivé demonstrace, rozbité výlohy a potyčky s policisty. Summity G8 lákají aktivisty všeho druhu. Už včera jich mělo pochodovat k hlavní bráně hotelu Gleneagles asi dvacet tisíc. Nevládní organizace lobbují spíše v tiskových centrech.


O čem se bude jednat na summitu G8
AFRIKA
Politici budou jednat o odstranění agrárních subvencí pro zemědělce ve vyspělých zemích, které ztěžují africkým pěstitelům vstup na cizí trhy. Mluvit se bude i o zvýšení rozvojové pomoci a oddlužení nejchudších zemí Afriky, které již odsouhlasili v červnu ministři financí G8.
KLIMATICKÉ ZMĚNY
Téměř polovinu emisí CO2 vypouštějí země sdružené v G8 a záměrem předsedající Británie je vyjednat postupné snižování tohoto objemu. Předpokládá se, že právě v těchto otázkách dojde k největším sporům. USA omezování odmítají.
ZBRANĚ HROMADNÉHO NIČENÍ
Loňský summit na ostrově Sea Island v americkém státě Georgia přijal plán boje proti šíření zbraní hromadného ničení. Na nynějším zasedání se G8 bude snažit zpřísnit mezinárodní kontrolu nakládání s nebezpečnými zbraněmi a látkami.
BLÍZKÝ VÝCHOD A SEVERNÍ AFRIKA
Země G8 budou v Gleneagles diskutovat o vývoji na Blízkém východě. Podle Tonyho Blaira lze očekávat vypracování "specifické iniciativy".
ROPA
Summit se bude zabývat vysokými náklady na paliva, které ohrožují hospodářství USA, Evropy i Japonska. Ropa se obchoduje na historicky nejvyšší ceně 60 dolarů za barel a především evropské země hodlají tlačit na Američany, aby snížili poptávku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů