Úterý, 23. dubna 2024

Na čistírny je do roku 2010 potřeba 61 miliard korun

Na čistírny je do roku 2010 potřeba 61 miliard korun
Zhruba 61 miliard korun bude třeba do roku 2010 zajistit na splnění evropské směrnice o čištění městských odpadních vod, zejména na výstavbu čistíren. Vyplývá to z aktualizované strategie financování, kterou včera schválila vláda. Kabinet ale zároveň uložil ministrům životního prostředí a zemědělství vyjednat s EU prodloužení přechodného období, řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková.
     Podle unijních předpisů musejí mít obce nad 2000 obyvatel odkanalizování a čistírnu. Města nad 10 tisíc obyvatel musejí odpadní vody přiměřeně čistit od dusíku a fosforu. Obce by přitom nesly případné sankce za nedodržení stanovených standardů.
     Pro zajištění potřebných financí bude třeba podle materiálu v maximální míře využít možnost čerpat fondy EU. Aktualizovaná strategie předpokládá, že v letech 2005 až 2010 poskytnou zhruba 38 miliard korun zahraniční zdroje, především fondy EU a také mezinárodní finanční instituce. Zhruba sedm miliard má jít ze státního rozpočtu a Státního fondu životního prostředí a necelými 16 miliardami se mají podílet sami investoři.
     Náklady na čistírny se budou do budoucna promítat do cen vody, které v posledních letech trvale rostou. Dá se očekávat růst stočného nad tempem inflace, uvedl dříve předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Ota Melcher.

O tachografech později

Ministři včera naopak přerušili jednání o nařízení, podle kterého by všechny nové kamiony musely být od srpna vybaveny digitálními tachografy. Digitálními tachografy budou muset být vybaveny všechny nové kamiony na evropských silnicích nejpozději od roku 2006. Nová technika, kterou by už nemělo být tak snadné oklamat jako kotoučky z analogových tachografů, měla být v EU zavedena již loni, ale komise přistoupila na roční skluz.
     "Komise trvá na termínu 5. srpna 2005. Ale má pochopení pro technické potíže, a tak ještě poskytne lhůtu do konce roku, kdy ještě bude sledovat členské státy. Ale až krátké období tolerance vyprší, nebudu váhat sáhnout po sankcích," prohlásil nedávno po jednání s ministry dopravy Evropské unie komisař Jacques Barrot.
     Ministr dopravy Milan Šimonovský tehdy řekl, že Česko bude mít příslušnou legislativu pravděpodobně v listopadu.
     Včera vzala vláda ještě na vědomí vyhodnocení dosavadního systému podpory investičního prostředí v Česku, které vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů