Pátek, 26. dubna 2024

Spalovnu v Chropyni zachvátily až čtyřmetrové plameny

Spalovnu v Chropyni zachvátily až čtyřmetrové plameny
Až čtyřmetrové plameny zachvátily v noci na sobotu spalovnu odpadu podniku Aliachem v Chropyni na Kroměřížsku. S ohněm v zakouřeném a nebezpečném prostředí bojovali profesionální i dobrovolní hasiči z Chropyně, Kroměříže a Kojetína na Přerovsku od desáté hodiny večer, na místě pak hlídali až do sobotního rána.

KROMĚŘÍŽ -
Hasiči museli pracovat v dýchacích přístrojích a s použitím vysokozdvižné plošiny, protože požár zachvátil horní patra budovy.

"Plameny bylo nutné hasit jak z vysokozdvižné plošiny, tak i na několika místech uvnitř hořícího objektu. Naštěstí zde fungovala síť hydrantů a rozvody hasebních stanic ve vyšších patrech budovy," informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

"Nejvážnější ohniska se podařila zlikvidovat asi po hodině intenzivního hašení. Dál probíhalo důkladné ochlazování technologického vybavení. Vlivem vysokých teplot se ale požár znovu rozhořel v násypníku pece, ale i tady se plameny podařilo rychle zvládnout.

Hasiči pak ještě museli ochlazovat sudy a nádoby s vysoce hořlavým materiálem, kyselinami a nebezpečnými chemickými látkami. Zásahem se podařilo zabránit rozsáhlé chemické havárii z uskladněného materiálu," doplnil Mitáček.

Za příčinu požáru, při kterém nebyl nikdo zraněn, označili vyšetřovatelé prošlehnutí plamene při spalování odpadu. Škody se podle majitele spalovny vyšplhaly až na dva milióny korun.

Jiří Růžička
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů