Středa, 24. dubna 2024

Philips zatím nové povolení nepotřebuje

Philips zatím nové povolení nepotřebuje
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo tzv. integrované povolení, které potvrzuje bezpečnost technologií použitých v továrně nizozemsko-korejské společnosti LG Philips Displays v Hranicích na Moravě. "Vycházeli jsme s rozhodnutí Městského soudu v Praze z dubna letošního roku. Celou věc jsme vrátili k novému projednání a rozhodnutí Krajskému úřadu v Olomouci," uvedla mluvčí MŽP Karolína Šulová. "Proti rozhodnutí městského soudu v Praze jsme ovšem podali kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu," dodala.
Právníci z Ekologického právního servisu (EPS), kteří dlouhodobě postup úřadů při povolování výstavby a zahájení provozu v Hranicích sledují, nyní požadují nové - a přísné - posuzování. Podle nich si totiž Philips nechal posoudit pouze tři procenta technologického provozu a zbývající část provozu s patnácti možnými zdroji znečištění se vůbec neposuzovala.
Zástupci Philipsu včera rozhodnutí ministerstva nekomentovali, už dříve ale uvedli, že jde o spor mezi úřady a ekology a firma jenom plní požadavky úřadů. "Není v naší kompetenci vyjadřovat se k záležitostem mezi Ekologickým právním servisem a úřady," řekl na jaře mluvčí hranické továrny Vladan Pěnkava.
Josef Veselský z Krajského úřadu v Olomouci sdělil, že se úředníci zatím rozhodnutím ministerstva podrobně nezabývali. Potvrdil ale, že firma může dál vyrábět i bez integrovaného povolení na základě přechodných povolení platných do konce října 2007.
Nejde přitom o první problém s postupem úřadů při povolování provozu továrny jednoho z největších investorů v zemi. Již před půldruhým rokem krajský úřad potvrdil, že firma porušila zákon, neboť vyráběla bez schváleného bezpečnostního programu. Jako problematické se ukazuje i vydání územního rozhodnutí. Policie totiž šetří trestní oznámení na úředníky stavebního úřadu v Hranicích pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Vyšetřování bylo sice odloženo, ale státní zástupce rozhodnutí policie zrušil. Posudek MŽP potvrdil, že územní rozhodnutí pro Philips bylo vydáno nezákonně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů