Sobota, 20. dubna 2024

Úbytek brazilských pralesů prý výrazně zpomaluje

Úbytek brazilských pralesů prý výrazně zpomaluje
BRASÍLIA - V Brazílii se prý zpomaluje ubývání tropických pralesů. Tamní vláda oznámila, že se odlesňování Amazonie, ve které leží největší světové pralesy, ve srovnání s předchozími roky snížilo o polovinu, píše na svých webových stránkách zpravodajská stanice BBC.

Kabinet se domnívá, že jde o výsledek nových ekologických opatření. Ochránci přírody ale tvrdí, že je příliš brzy na prohlášení, že dochází k dlouhodobějšímu obratu v ničení pralesů.

Brazilská ministryně životního prostředí Marina Silvaová de Limaová uvedla, že v uplynulém roce bylo vykáceno asi 9000 čtverečních kilometrů pralesa; ve stejném období o rok dříve to bylo více než 18.000. Pokles je podle ní výsledkem většího dohledu nad těžbou i zvyšujícím se důrazem na projekty trvale udržitelného rozvoje.

Ekologové pokles vítají. Zdůrazňují však, že čísla pocházejí z měření založených na satelitních snímcích, která prý mohou mít i dvacetiprocentní odchylku. Podle ekologů by se na zpomalení úbytku lesů mohl podílet i pokles cen sóji, neboť farmáři už neusilují o získání nové půdy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů