Středa, 24. dubna 2024

Kdo se v noci nebojí v lese, může vyrazit za netopýry

Kdo se v noci nebojí v lese, může vyrazit za netopýry
LUŽICKÉ HORY - Tip na první zářijový páteční večer a noc pro ty, co se v noci v lese nebojí, má Správa CHKO Lužické hory. Ta ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody, Českým svazem pro ochranu netopýrů a Euro Bats pořádá Evropskou noc pro netopýry. První dva lužickohorské ročníky této celoevropsky pořádané akce vzbudily nečekaný ohlas a tak i letos budou mít na úpatí Suchého vrchu u ústí Ledové jeskyně Naděje návštěvníci jedinečnou šanci setkat se s živými netopýry.

Ukázka metod výzkumu netopýrů, přednáška s promítáním diapozitivů, seznámení se s důvody a způsoby ochrany netopýrů a možnost zakoupení tématických propagačních materiálů...to vše na vás čeká 2.9. od půl deváté do jedné v noci u Ledové jeskyně v Lužických horách.

Letošní ročník bude navíc rozšířen o odpolední exkurzi po evropsky významné lokalitě Suchý vrch – Naděje. „Chceme místním obyvatelům i turistům ukázat přímo v terénu, co se snaží chránit soustava Natura 2000. Realizace celé akce byla podpořena z projektu PHARE – Podpora zavádění Natury 2000 v ČR“, přiblížil význam akce vedoucí Správy CHKO Lužické hory Tomáš Besta.

Vycházka na Milštejn a po dalších zajímavostech této lokality bude doplněna o odborný výklad. Návštěvníci také budou moci nahlédnout do Ledové jeskyně Naděje. Sraz bude v 16 hodin u přehrady Naděje poblíž obce Trávník, kde bude exkurze také ukončena a volně přejde ve večerní program.

„Na netopýří noc by si účastníci neměli zapomenout baterku a doporučujeme vzít si s sebou také ešus a lžíci, neboť bude připraveno zdarma chutné občerstvení“, dodává za organizátory Jitka Thelenová.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů