Čtvrtek, 28. března 2024

Hurikán ovlivní spor o oteplování Země

Hurikán ovlivní spor o oteplování Země
Může za zpustošení amerického města New Orleans hurikánem globální oteplování vyvolané skleníkovými plyny? Tak se dnes ptají mnozí laici. Na to nedokážeme odpovědět, protože nemáme dost průkazných údajů, odpovídá valná většina vědců. Avšak i když má hurikán Katrina s oteplováním Země jen málo společného, může do debaty o něm výrazně zasáhnout.
Americká veřejnost by mohla začít přisuzovat globálnímu oteplování větší váhu a posun by mohl nastat i v postojích americké vlády, soudí odborníci.
Vláda prezidenta George Bushe odmítla kjótský protokol, který předpokládá omezování emisí skleníkových plynů v rozvinutých zemích, a to s odůvodněním, že jeho uplatnění by poškodilo americké hospodářství. USA jsou přitom největším znečišťovatelem ovzduší a vypouštějí čtvrtinu všech skleníkových plynů ve světě.

Bude se více diskutovat
Jedním z expertů, podle nichž hurikán Katrina může přinést posun v názorech USA, je ředitel Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan. "Nikdo nepředpokládá, že je přímá kauzální souvislost mezi hurikánem Katrina a globálním oteplováním, nenajdete takového klimatologa. Takhle to rozhodně není. Klimatologové ale říkají, že oteplování s největší pravděpodobností způsobuje větší frekvenci a intenzitu mimořádných událostí," řekl Moldan HN.
I když není prokázáno, že za mimořádnou ničivost Katriny může oteplování Země, veřejnost se o klimatické změny více zajímá.
"Vezměte si třeba film Den poté (o ledové době, která nastala v oblasti amerického města Kansas City v důsledku jaderné války). Velmi významným způsobem soustředil pozornost veřejnosti na toto téma. Dá se říci, že nynější události minimálně podněcují diskusi a zájem veřejnosti o to, jak to je," řekl Moldan.
Realita je někdy více vzrušující než film. "Je to jedna z největších přírodních katastrof v dějinách naší země," řekl ve středu o hurikánu prezident George Bush. Američanům ale význam katastrofy ani nemusel zdůrazňovat. Americké televizní stanice chrlí obrazy zkázy, postižení lidé mluví o prožitých hrůzách. Veřejnost se začíná ptát, jak je možné, že zpustošení je tak ohromné. A nejen to.
"Lidé se začínají vážně zajímat o to, zda to není známka globálního oteplování. Myslím, že v nadcházejících letech se na toto téma soustředí mnohem větší pozornost," řekl listu Los Angeles Times americký meteorolog Kerry Emanuel z Massachusettského technického institutu.
Hurikány budou každopádně v blízké budoucnosti o sobě dávat vědět. Americká Národní správa pro oceány a atmosféru (NOAA) varovala, že Amerika se musí připravit na další nezvykle silné smrště. Letos má být až 11 hurikánů, přičemž obvykle jich je zhruba šest.

Nastupují politici
Globální oteplování není v USA v poslední době tématem jen pro badatele a novináře, ale i politiky. Stále hlasitěji zaznívají názory, že země by měla dělat více proti změnám klimatu a omezovat emise skleníkových plynů.
Za ráznější kroky v tomto směru se minulý týden vyslovily dvě osobnosti považované za pravděpodobné prezidentské kandidáty ve volbách v roce 2008, demokratka Hillary Clintonová a republikán John McCain. "Otázkou je, kolik škod vznikne, než začneme konkrétně jednat," prohlásil McCain, který v Kongresu navrhl zákon, který by elektrárenským společnostem nařídil snížit emise oxidu uhličitého na úroveň z roku 2000.
Vůle omezovat emise se objevuje i na úrovni jednotlivých amerických států. Devět z nich jich minulý týden sdělilo, že připravují plán, jak emise omezit. Tlak roste i na prezidenta Bushe.
Hurikán Katrina by mohl mít vliv na posun v politice jeho vlády, soudí Bedřich Moldan. "Její postoj se navíc v poslední době už mění. Dokládají to poslední vyjádření pana Bushe. Američtí komentátoři si všimli, že formulace se mění," uvedl Moldan.
Bush v červenci připustil, že lidská činnost přispívá ke globálnímu oteplování, od odporu vůči kjótskému protokolu ale neustoupil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů