Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strana zelených chce po vzoru německých kolegů začít jednat o postupném ukončení jaderného programu. K dispozici mají zelení scénář, který pro odstoupení od jaderné energetiky připravilo před dvěma lety Ministerstvo životního prostředí.

Ministři zemědělství a životního prostředí zemí EU se sejdou v Londýně 9. září.

Zemědělci letos sklidí přibližně 7,072 milionu tun základních obilovin, což je asi o 14 procent méně než loni. Vyplývá to ze srpnového odhadu Českého statistického úřadu, který se proti červencovému snížil zhruba o 300.000 tun.
Na nižší letošní produkci základních obilovin se podílí méně osetých ploch a menší průměrný hektarový výnos. Zemědělci oseli o 7367 hektarů méně, z hektaru by měli sklidit 4,7 tuny, to znamená o 0,74 tuny méně než loni. Samotnou sklizeň poznamenalo špatné počasí, které žně prodloužilo a zhoršilo kvalitu obilovin. To je také podle ČSÚ hlavní důvod, proč je aktuální odhad nižší. Loňská úroda byla rekordní.

Střední Čechy - Horská kola, snowboardy, trička a množství dalších cen čekají na obyvatele středních Čech, které osloví kampaň zaměřená na třídění komunálního odpadu. Na tu upozorní i několik autobusových zastávek, upravených do podoby obřích kontejnerů. Především ale míří k lidem balíčky s letáky a taškami na oddělování různých druhů odpadků, které najdou ve svých schránkách obyvatelé 23 měst v kraji a ve školách je dostanou studenti. V balíčcích je i návod, jak prostřednictvím SMS zpráv odpovídat na soutěžní otázky. Na obyvatele Kladna navíc čeká soutěž se samolepkami umisťovanými na PET láhve, které mají skončit v kontejnerech pro sběr plastů. Podrobnosti o hrách, které na podporu třídění odpadů pořádá krajský úřad, se dnes objeví na internetové adrese www.stredoceska- kampan.cz.
Průměrný Středočech vhodí do separačních kontejnerů 20,3 kg dále využitelného odpadu za rok; republikový průměr je 34 kilogramů.

Kolín - Víte, kde bývala v okolí Peček vodní tvrz? Nebo jaké zajímavé a chráněné druhy rostlin v této lokalitě najdete? Pokud ne nebo jen zčásti, mnoho zajímavých tipů vám jistě napoví fotografie v knihovně Svatopluka Čecha, kde včera začala nová výstava pod názvem Přírodou Pečecka.

Plzeňský kraj poprvé rozdělí dotace soukromým a obecním vlastníkům lesů. Letos vydá ze svého rozpočtu bezmála 20 miliónů korun. Radní v úterý schválili přidělení 6,5 miliónu korun 150 žadatelům. V současné době kraj eviduje požadavky za 47 miliónů korun. Podle radního Jiřího Kalisty budou postupně uspokojovány podle termínů obdržení žádostí. Peníze půjdou na ekologickou a šetrnou dopravu dřeva, na tvorbu lesních hospodářských plánů v digitální podobě, na odměny pro povinné lesní hospodáře a na výsadbu porostů.

Ruská nákladní kosmická loď Progress 53 s jednou tunou odpadu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes cíleně shořela v atmosféře a její zbytky dopadly do Tichého oceánu. Oznámilo to středisko vesmírných letů v Moskvě, podle nějž jde o velmi ekologický způsob likvidace odpadu z vesmíru, který se bude opakovat.
"Tento způsob likvidace odpadu z ISS vůbec neohrožuje životní prostředí. Odpad je nejprve vysokým žárem vznikajícím při průchodu atmosférou roztaven a tím zcela dezinfikován, zbytky, které se nestačí vypařit, skončí na dně oceánu," řekl představitel střediska Valerij Lyndin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů