Pátek, 26. dubna 2024

Plavidla budou při povodni chráněna

Plavidla budou při povodni chráněna

Roudnice nad Labem - Uvolněná plavidla nekontrolovaně plovoucí po rozvodněném Labi, tedy případ, který jsme zaregistrovali při povodni v roce 2002, by měly být minulostí. V Roudnici totiž právě byla zahájena stavba protipovodňové ochrany plavidel na březích horního plavebního kanálu Labe.

"Jedná se o jednu ze čtyř částí projektu, který je spolufinancovaný z evropského fondu. Tato část projektu řeší výstavbu devíti kusů vysokovodních vázacích kruhů, které budou sloužit při povodňových situacích pro bezpečné vyvázání plavidel," vysvětlil Jan Bukovský, vedoucí oddělení rozvoje Ředitelství vodních cest ČR.

Tyto vyvazovací kruhy nebude možné, při běžných provozních stavech na Labi, používat k vázání lodí. Vyvazovací prvky jsou umístěny na obou březích plavebního kanálu. Na levém břehu jsou navržena dvě lodní stání o šesti vyvazovacích kruzích a na pravém břehu budou vybudovány tři vázací kruhy pro příčné vyvazování plavidel.

Celkové náklady stavby dosáhnout téměř 1,2 milionu korun (bez DPH). "Tato investice je ze šedesáti procent hrazena z evropského fondu a zbylou část uhradí stát z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury," upřesnil Bukovský.

Stavba je umístěna v ochranném pásmu šedesát metrů dlouhé dráhy. Po dobu provádění prací je ve stavební lokalitě nutno počítat s dočasnými zábory, které dle ujištění Bukovského žádným způsobem neomezí okolní obyvatele. Provoz, ani průběh stavby projektu negativně neovlivní životní prostředí, nestane se zdrojem emisí, odpadních látek, ani hluku.

Celý projekt by měl být dokončen zhruba za tři měsíce, tedy do konce listopadu letošního roku.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů