Čtvrtek, 28. března 2024

Firmy by mohly vydělat až šest miliard

Firmy by mohly vydělat až šest miliard
Emise oxidu uhličitého stále nelze v Česku prodávat, ačkoliv obchodování s nimi se mělo rozběhnout již v červenci.
Kvůli výtkám Evropské komise totiž dosud není zpřístupněn potřebný registr. Tuzemské firmy tak stále nemohou disponovat miliardami korun, které mohou prodejem emisních povolenek získat.
"Českým podnikům budou letos přebývat povolenky na deset miliónů tun," odhaduje ředitel poradenské společnosti APT Business Group Pavel Vraštil. Při současné ceně 22,7 eura za tunu jde o sumu asi šesti miliard korun.
Koncem července ale stála tuna emisí, tedy jedna povolenka, téměř 29 eur. Deset miliónů tun by tehdy představovalo 8,7 miliardy korun. Pozdní otevření registru dnes znamená pro firmy ztrátu 2,7 miliardy. A ceny stále mírně klesají.

Registr má zpoždění
Registr, nutný pro obchodování s emisními certifikáty, měl být podle srpnového vyjádření Ministerstva životního prostředí (MŽP) uveden do provozu k prvnímu říjnu. Nebude.
"Registr je technicky připraven, ale dosud nemáme souhlas Evropské komise k tomu, abychom mohli povolenky firmám přidělit," řekl Tomáš Chmelík, který má obchod s emisemi na ministerstvu na starosti.
Spuštění registru podle něj zdržují bruselští úředníci, kteří dvakrát kontrolují počty certifikátů přidělené jednotlivým firmám. Navíc vyžadují řady potvrzení o připravenosti operátora trhu s elektřinou, který má obchody zúčtovávat. Chtějí vysvětlit změny v přidělování, které vznikají kvůli tomu, že firmy mění názvy, zanikají, nebo se objevují nové.
"Víme, že seznam firem, které musí žádat o povolení vypouštět emise, není úplný. Nemáme ale kapacity, abychom všechno najednou a úplně postihli," tvrdí Chmelík.
V seznamu tak chybí i velké společnosti, jako je například Letiště Praha. Naopak dvacet firem, které dosud o povolení nepožádaly, mezitím zaniklo, a přesto v seznamu figurují.
Zpoždění ale podle Chmelíka není tragédií. "Firmy mohou odkladu využít k tomu, aby si u operátora otevřely účty. Je připraveno sto padesát smluv, žádný účet ale dosud otevřen není," upozorňuje.

Podniky mají co prodávat
Zdržení povolenkového byznysu může firmám narušit jejich investiční plány, pokud už s tímto příjmem počítaly. I jejich hospodářské výsledky za tento rok budou v mnoha případech nižší.
Elektrárenská společnost ČEZ má dostat povolenky na 36,9 miliónu tun, v loňském roce přitom do ovzduší vypustila 35,1 miliónu tun emisí.
"Rozdíl nám umožní zvýšit produkci v uhelných elektrárnách o 5,3 procenta nebo certifikáty prodat," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Při současných cenách by tak firma mohla jen letos do pokladny navíc dostat 1,2 miliardy korun.
Tyto přebytky může přitom čekat i v příštích dvou letech, stejně jako další tuzemské firmy, protože limit schvalovala Evropská komise na tři roky.
Firma Aero Vodochody odhaduje, že letos by mohla mít navíc povolenky na šest a půl tisíce tun oxidu uhličitého. Přebytek je bonusem za rekonstrukci uhelné kotelny na plynovou. "Až povolenky obdržíme, budeme je chtít odprodat," řekl mluvčí firmy Vítězslav Kulich. Při současných cenách by tak tento největší letecký výrobce v Česku mohl mít ještě letos k dobru přes čtyři milióny korun.
Přestože původní limit Brusel snížil Česku o desetinu na 97,6 miliónu tun, podnikům zbude ještě dost na prodej. Třeba i díky tomu, že sníží produkci. To se letos týká zejména hutních firem, kde emise klesnou o tři milióny tun.

Obchodování se zpožděním
Některé firmy totiž už prodaly část svých povolenek ve forwardových obchodech. Ty umožňují prodat zatím nepřipsané povolenky s tím, že dodání se zdrží. Nejbližší termín, ke kterému mohly povolenky dodat, byl začátek prosince, protože burzy obchody s ještě bližším termínem neprováděly.
V Evropě jsou pouze dvě burzy pro forwardové kontrakty, a to NordPool v Oslo a International Petroleum Exchangev Londýně.
"Zatím tuzemské firmy prodaly forwardem jen pár set tisíc povolenek," odhaduje Vraštil. Sám tyto prodeje nedoporučuje a radí počkat, až budou mít firmy povolenky skutečně připsány. Navíc se to může podnikům i prodražit.
"Burzy si berou deset až patnáct procent zálohu, aby měly jistotu, že prodejce povolenky skutečně dodá," uvedl Vraštil.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů