Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ze starých nezajištěných sond v Hodoníně se načerno těžila ropa. Potvrdila to Česká inspekce životního prostředí, která tento případ prošetřovala. Policii se ale nepodařilo najít konkrétního pachatele, a případ proto odložila.
Ropa v Hodoníně v městské části Nesyt unikala z osmi průzkumných sond. Znečištění půdy a vody překročilo povolené normy. Inspekce přitom zjistila, že ze dvou sond někdo ropu načerno těžil. Inkriminované sondy byly vzdáleny asi dvacet metrů od zdroje vody, který vtéká do místní říčky Kyjovky.
"Podali jsme proto podnět k zahájení trestního stíhání na neznámého pachatele," uvedla mluvčí inspekce Eva Rolečková.
Sondy jsou ve vlastnictví zkrachovalé společnosti Flachs-Union z Benešova nad Ploučnicí. Ta ale nikdy těžbu nezahájila, sondy ani nezlikvidovala.
"Obvodní báňský úřad už rozhodl, že těchto osm sond má být zlikvidováno do konce roku," dodala mluvčí inspekce Eva Rolečková
V Hodoníně jde přitom jenom o část starých vrtů a sond, které je potřeba zlikvidovat a které odborníci označují za vážný ekologický problém.

Výstava souboru velkoformátových fotografií Příroda Boletic nabídne od pondělí návštěvníkům unikátní pohled na přírodu vojenského prostoru na Českokrumlovsku.
Sdružení Calla, které výstavu v Jihočeské vědecké knihovně pořádá, chce obrázky neporušené přírody zapůsobit na všechny, kteří chtějí rozhodovat o osudu Boletic. Jihočeský kraj, který už dlouho usiluje o převedení prostoru, v něm chce vybudovat areál zimních sportů.

Více než 800 hasičů bojovalo v sobotu v deseti lesními požáry v centrální a severní části Portugalska. Oheň se zatím vymyká jakékoli kontrole; jeho šíření usnadňuje sucho a vysoké teploty, které v Portugalsku panují.
Portugalsko letos trápí nejhorší sucho od roku 1940. To přispělo k sérii ničivých požárů, které během léta postihly více než 286.000 hektarů lesa a zemědělské půdy. Při požárech zahynulo 15 lidí a zničeno bylo více než sto domů.

Tisková konference k patnáctému výročí založení Mezinárodní komise pro ochranu Labe (MKOL) a jejímu probíhajícímu pražskému zasedání se uskuteční ve čtvrtek 6. října ve 13:00 v budově MŽP (Praha 10, Vršovická 65, přízemí). Zúčastní se jí ministr životního prostředí Libor Ambrozek, prezident MKOL a náměstek ministra pro ochranu přírody František Pojer, vedoucí české a německé delegace a další hosté.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů