Pátek, 26. dubna 2024

Spalovna odpadu bude možná u Mydlovar

Spalovna odpadu bude možná u Mydlovar
Spalovna domácího odpadu s kapacitou pro celý Jihočeský kraj má fungovat od roku 2008 v areálu bývalé elektrárny a teplárny v Mydlovarech na Českobudějovicku. Krajský úřad projekt vystavil veřejnosti, do konce roku by se k němu mohlo vyjádřit ministerstvo životního prostředí.

Záměr je spalovat za hodinu více než tři tuny odpadu a kromě toho vyrábět ještě elektřinu a páru. O stavbu obří spalovny se uchází už deset let jihočeský distributor elektřiny, kterým je dnes koncern E. ON Energie. „Po vydání povolení od krajského úřadu bude následovat stavební řízení. Předpokládáme, že se ale někteří účastníci odvolají a celý postup se protáhne,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí na Jihočeském krajském úřadu Jana Kubíková.

Kromě občanských iniciativ je proti stavbě obec Mydlovary. „Zastupitelé se spalovnou nesouhlasí. Máme tu nejvíce poškozené životní prostředí v Jihočeském kraji po chemické úpravně rud,“ uvedl starosta Mydlovar Petr Ciglbauer.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů